Hejg(1).jpg

Саопштења

30.05.2013. - 20:20

Председник Николић са шефом дипломатије Велике Британије Вилијемом Хејгом

Београд, 30. мај 2013. године - Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас са шефом дипломатије Велике Британије Вилијемом Хејгом.

 
Председник Републике је на почетку разговора посебно нагласио историјско савезништво две земље и изразио жаљење што је оно било нарушено у новијој историји.  Уједињено Краљевство је веома важан партнер Србије, са којим желимо да продубљујемо и унапређујемо билатералне односе у свим сегментима, рекао је председник Николић „Као човек који поштује традицију, иако нисам монархиста, посебно ценим чињеницу да је Велика Британија пружила уточиште краљевској породици Карађорђевић у изгнанству“, рекао је српски председник. 
 
Председник Томислав Николић је истакао да је Србија много тога учинила у протеклих годину дана и да са пуним правом очекује добијање датума за отпочињање преговора са Европском Унијом. „Ми морамо да покажемо да радимо најбоље могуће за српску заједницу на Косову и Метохији“, рекао је председник Николић. Срби треба сами да одлучују о својој безбедности, приходима, школству, здравству и то и на северу и југу Покрајине. Српски председник је подвукао: „Колико год да нам је важно да добијемо датум, нећемо ништа урадити у последњем часу, нити под притиском, као што је то случај био до сада“.   
 
Шеф британске дипломатије Вилијем Хејг је честитао председнику и руководству Србије на напретку и јасном и одлучном вођству, пруживши уверавање да ће Велика Британија подржати добијање датума за отпочињање преговора са ЕУ.  Што се тиче имплементације споразума Београда и Приштине, он је изразио очекивање да ће се остварити одржив и конструктиван напредак. „Ту сам да Вас охрабрим на Вашем европском путу и да Вам пренесем дух подршке, што је мој колега Гвидо Вестервеле већ учинио“, рекао је шеф британске дипломатије.  
 
Председник Николић је рекао да Србија не треба више да буде предмет било каквих притисака, јер је доказала да је спремна да дијалогом реши све проблеме и представља гарант мира и стабилности у региону. 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).