Predsednik Vučić primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Angola

Saopštenja

16.09.2020. - 11:12

Predsednik Vučić primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Angole

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma ambasadora Republike Angole Alsina duš Prezereša Izate Fransiška da Konseisaoa i poželeo mu dobrodošlicu i uspeh u radu.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što će imati priliku da, kroz saradnju sa ambasadorom da Konseisaom, doprinosi unapređenju odnosa dveju zemalja. On je podsetio da su diplomatski odnosi Beograda i Luande uspostavljeni pre četrdeset pet godina i da se obe zemlje poštuju i neguju tradicionalno prijateljstvo iz vremena nekadašnje Jugoslavije i članstva u Pokretu nesvrstanih.
 
Predsednik Vučić je naglasio da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije jačanje saradnje sa Komisijom Afričke unije.
 
Predsednik Vučić je zamolio ambasadora da Konseisaoa da rukovodstvu Angole prenese zahvalnost za razumevanje za stavove Srbije, kao i za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje. On je dodao da će Srbija na isti način podržavati teritorijalni integritet i suverenitet Angole.
 
Ambasador da Konseisao je rekao da je jedan od prioriteta njegove diplomatske misije u Srbiji da poveća ekonomsku saradnju dveju zemalja i zainteresuje srpske investitore za ulaganja u Angoli.
 
Predsednik Vučić je podsetio da je, kao ministar odbrane, posetio Angolu 2013. godine i da se tada uverio da ima mnogo neiskorišćenih mogućnosti za saradnju, posebno u oblasti poljoprivrede i građevinarstva, kao i za vojno-tehničku saradnju. S tim u vezi je rekao da treba preduzeti korake za formiranje Mešovitog komiteta za saradnju, kao i za širenje ugovorne regulative.
 
Dvojica sagovornika su se saglasili da bi češća razmena zvaničnih poseta doprinela i približavanju naroda Srbije i Angole. Predsednik Vučić je zamolio angolskog ambasadora da prenese poziv predsedniku Lorensu da poseti našu zemlju.
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
16. septembar 2020. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).