Predsednik Vučić primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Kipar

11.12.2020. - 11:55

Akreditivna pisma predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću predao je danas i novoimenovani ambasador Republike Kipar Dimitrios Teofilaktu, koji mu je preneo pozdrave predsednika Nikosa Anastasijadisa.

Poželevši ambasadoru Teofilaktuu prijatan boravak u Beogradu i uspeh u radu, predsednik Vučić je istakao da ga raduje što je na dan primopredaje akreditiva šef srpske diplomatije Selaković u poseti Nikoziji, svojoj prvoj zvaničnoj bilateralnih poseti, jer to svedoči o značaju koji Srbija pridaje prijateljstvu sa Kiprom. On je uputio pozdrave predsedniku Anastasijadisu i izrazio nadu da će okolnosti uskoro dozvoliti da ga ugosti u Beogradu, kako bi održali sednicu Visokog saveta za saradnju Srbije i Kipra, kao prilike da se obogati srpsko-kiparska saradnja.

Dvojica sagovornika su izrazili nadu da će se uskoro realizovati i trojni sastanak Srbije, Kipra i Grčke. Ambasador Teofilaktu je rekao da će značajan deo svojih aktivnosti posvetiti ekonomskoj saradnji, izdvojivši oblast informacionih tehnologija koja pruža mnogo mogućnosti.

Predsednik Vučić je i ovom prilikom naglasio da Srbija veoma ceni iskreno prijateljstvo Kipra, koji svojim stavovima brani međunarodno pravo. Zahvalivši na podršci Kipra teritorijalnom integritetu Srbije, on je istakao da Srbija na isti način podržava teritorijalni integritet Kipra i da taj pristup neće promeniti. Takođe je zahvalio i na podršci koju ta zemlja pruža našim evrointegracijama.

Predsednik Vučić i ambasador Teofilaktu razgovarali su i o dešavanjima oko kiparskog pitanja i izazovima u istočnom Mediteranu i saglasili se da se obe zemlje zalažu za poštovanje međunarodnog prava. Ambasador Teofilaktu je zahvalio Srbiji što učestvuje u mirovnoj misiji UN na Kipru.

VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Beograd,
11. decembar 2020.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).