Председник Вучић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Републике Кипар

11.12.2020. - 11:55

Акредитивна писма председнику Републике Србије Александру Вучићу предао је данас и новоименовани амбасадор Републике Кипар Димитриос Теофилакту, који му је пренео поздраве председника Никоса Анастасијадиса.

Пожелевши амбасадору Теофилактуу пријатан боравак у Београду и успех у раду, председник Вучић је истакао да га радује што је на дан примопредаје акредитива шеф српске дипломатије Селаковић у посети Никозији, својој првој званичној билатералних посети, јер то сведочи о значају који Србија придаје пријатељству са Кипром. Он је упутио поздраве председнику Анастасијадису и изразио наду да ће околности ускоро дозволити да га угости у Београду, како би одржали седницу Високог савета за сарадњу Србије и Кипра, као прилике да се обогати српско-кипарска сарадња.

Двојица саговорника су изразили наду да ће се ускоро реализовати и тројни састанак Србије, Кипра и Грчке. Амбасадор Теофилакту је рекао да ће значајан део својих активности посветити економској сарадњи, издвојивши област информационих технологија која пружа много могућности.

Председник Вучић је и овом приликом нагласио да Србија веома цени искрено пријатељство Кипра, који својим ставовима брани међународно право. Захваливши на подршци Кипра територијалном интегритету Србије, он је истакао да Србија на исти начин подржава територијални интегритет Кипра и да тај приступ неће променити. Такође је захвалио и на подршци коју та земља пружа нашим евроинтеграцијама.

Председник Вучић и амбасадор Теофилакту разговарали су и о дешавањима око кипарског питања и изазовима у источном Медитерану и сагласили се да се обе земље залажу за поштовање међународног права. Амбасадор Теофилакту је захвалио Србији што учествује у мировној мисији УН на Кипру.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,
11. децембар 2020.