Predsednik Vučić primio akreditivna pisma od novoimenovanog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država

Saopštenja

24.10.2019. - 12:20

Predsednik Vučić primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poželeo je dobrodošlicu novom ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju i izrazio nadu da je obostrana želja da se odnosi dveju zemalja vrate na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, i da ćemo se u budućnosti više podsećati na ono što nas povezuje.

Ambasador Godfri je, prilikom predaje akreditivnih pisama, na srpskom jeziku rekao da u ime predsednika Donalda Trampa, državnog sekretara Majka Pompea i naroda Sjedinjenih Američkih Država, prenosi predsedniku i svim građanima Srbije najbolje želje. „Sjedinjene Američke Države veoma cene prijateljstvo i lične veze - koje smo gradili duže od jednog veka - i koje povezuju naša dva naroda.  Sada smo na početku jednog posebno važnog perioda tog prijateljstva. Kao ambasador, posvetiću se saradnji sa Vama i Vladom Srbije kako bismo pomogli Srbiji da ostvari svoj cilj evropskih integracija. Delimo vaše uverenje da Srbija ima potencijal da bude primer prosperiteta i mira u ovom regionu“, rekao je novi ambasador SAD.
 
Predsednik Vučić je konstatovao da je intenziviran politički dijalog Srbije i SAD, kao i da je vidljivije interesovanje američkih investitora za srpsko tržište.
 
Predsednik Vučić primio akreditivna pisma od novoimenovanog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država

Foto Tanjug/ Dragan Kujundžić

 
Ambasador Godfri je rekao da predsednik Vučić i Srbija mogu da budu ponosni na ostvareni ekonomski napredak, koji potvrđuju i međunarodne finansijske institucije. On je rekao da SAD žele da pomognu taj ekonomski napredak, kao i regionalnu saradnju i bolje odnose na Zapadnom Balkanu.
 
Predsednik Vučić je rekao da ceni podršku koju SAD pružaju Srbiji na evropskom putu, posebno kroz pomoć u sprovođenju neophodnih reformi. On je naglasio da je Srbija čvrsto na evropskom putu, ali da u isto vreme ostaje nezavisna zemlja, samostalna u odlučivanju.
 
Dvojica sagovornika su se saglasili da imenovanje specijalnih izaslanika - ambasadora Ričarda Grenela i zamenika pomoćnika državnog sekretara Metjua Palmera - predstavlja želju SAD da podrži dijalog Beograda i Prištine. Iako za sada nema napretka u dijalogu, predsednik Vučić je rekao da je bio zadovoljan prilikom da razmeni mišljenja sa obojicom specijalnih izaslanika, kao i to da cenimo podršku u nalaženju kompromisnog, obostrano prihvatljivog i održivog rešenja.
 
 
VIDEO I FOTO MATERIJAL MOŽETE PRUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE
 
Beograd, 24. oktobar 2019. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.