Председник Вучић примио акредитивна писма од новоименованог амбасадора Сједињених Америчких Држава

Саопштења

24.10.2019. - 12:20

Председник Вучић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Сједињених Америчких Држава

Председник Републике Србије Александар Вучић пожелео је добродошлицу новом амбасадору Сједињених Америчких Држава Ентонију Годфрију и изразио наду да је обострана жеља да се односи двеју земаља врате на ниво истинског партнерства, какви су били и какви треба да буду, и да ћемо се у будућности више подсећати на оно што нас повезује.

Амбасадор Годфри је, приликом предаје акредитивних писама, на српском језику рекао да у име председника Доналда Трампа, државног секретара Мајка Помпеа и народа Сједињених Америчких Држава, преноси председнику и свим грађанима Србије најбоље жеље. „Сједињене Америчке Државе веома цене пријатељство и личне везе - које смо градили дуже од једног века - и које повезују наша два народа.  Сада смо на почетку једног посебно важног периода тог пријатељства. Као амбасадор, посветићу се сарадњи са Вама и Владом Србије како бисмо помогли Србији да оствари свој циљ европских интеграција. Делимо ваше уверење да Србија има потенцијал да буде пример просперитета и мира у овом региону“, рекао је нови амбасадор САД.
 
Председник Вучић је констатовао да је интензивиран политички дијалог Србије и САД, као и да је видљивије интересовање америчких инвеститора за српско тржиште.
 
Председник Вучић примио акредитивна писма од новоименованог амбасадора Сједињених Америчких Држава

Фото Танјуг/ Драган Кујунџић

 
Амбасадор Годфри је рекао да председник Вучић и Србија могу да буду поносни на остварени економски напредак, који потврђују и међународне финансијске институције. Он је рекао да САД желе да помогну тај економски напредак, као и регионалну сарадњу и боље односе на Западном Балкану.
 
Председник Вучић је рекао да цени подршку коју САД пружају Србији на европском путу, посебно кроз помоћ у спровођењу неопходних реформи. Он је нагласио да је Србија чврсто на европском путу, али да у исто време остаје независна земља, самостална у одлучивању.
 
Двојица саговорника су се сагласили да именовање специјалних изасланика - амбасадора Ричарда Гренела и заменика помоћника државног секретара Метјуа Палмера - представља жељу САД да подржи дијалог Београда и Приштине. Иако за сада нема напретка у дијалогу, председник Вучић је рекао да је био задовољан приликом да размени мишљења са обојицом специјалних изасланика, као и то да ценимо подршку у налажењу компромисног, обострано прихватљивог и одрживог решења.
 
 
ВИДЕО И ФОТО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТAРСТВА ОДБРАНЕ
 
Београд, 24. октобар 2019. године
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.