Predsednik Vučić primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Ruske Federacije

Saopštenja

22.07.2019. - 12:03

Predsednik Vučić primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Ruske Federacije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas od ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka akreditivna pisma, kojim ga predsednik Vladimir Putin imenuje za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Republici Srbiji.

Ambasador Bocan-Harčenko preneo je predsedniku Vučiću pozdrave predsednika Putina i poruku o spremnosti ruskog rukovodstva da nastavi izgradnju odnosa iskrenog poverenja sa srpskim predsednikom. Ruski ambasador je uručio poziv predsednika Putina predsedniku Vučiću da učestvuje u proslavi 75-godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu u Moskvi, devetog maja sledeće godine. Predsednik Vučić je rekao da to predstavlja ogromnu čast za njega lično, ali i za srpski narod, koji je strahovito patio pod fašističkom čizmom i koji mu se hrabro suprotstavljao sa ruskim i drugim slobodarskim narodima.
 
Predsednik Vučić je rekao da je izuzetna čast što je predsednik Putin imenovao upravo Bocan-Harčenka za ambasadora u Srbiji, jer to pokazuje pažnju koju pridaje našoj zemlji. On je zamolio ruskog ambasadora da prenese pozdrave predsedniku Putinu i istakao da se ponosi dobrim odnosima sa Rusijom, kao i odličnim ličnim odnosima sa predsednikom Putinom, koji je najzaslužniji za sve bolje srpsko-ruske odnose u svim oblastima.
 
Predsednik Vučić je, poželevši ambasadoru Bocan-Harčenku dobrodošlicu i uspeh u diplomatskoj misiji, izrazio uverenje da će velikim iskustvom snažno doprineti još čvršćim vezama Srbije i Rusije. On je rekao da očekuje da dve zemlje iskoriste zamah u jačanju saradnje, koji je donela ovogodišnja poseta predsednika Putina, kroz realizaciju konkretnih projekata u oblasti energetike, saobraćajne infrastrukture i visokih tehnologija.
 
Predsednik Vučić je sa ambasadorom Bocan-Harčenkom, kao izvanrednim poznavaocem regiona, razgovarao o zastoju dijaloga Beograda i Prištine, kao i o drugim kretanjima na Zapadnom Balkanu, izrazivši zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji i teškog položaja srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini.
 
Ambasador Bocan-Harčenko je rekao da mu je velika čast i izazov da radi u Srbiji, jer dolazi u zemlju koja ima stabilne odnose strateškog partnerstva sa Rusijom, dok je velika prednost i lični odnos dubokog poverenja između dvojice predsednika. On je istakao da Srbija može da računa na čvrstu podršku Rusije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, uz poštovanje Rezolucije 1244 i međunarodnog prava.
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd, 22. jul 2019. godine
 
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.