Sastanak sa direktorom Centra „Simon Vizental“ Efraimom Zurofom

29.08.2019. - 11:45

Predsednik Vučić sastao se sa direktorom Centra „Simon Vizental“ Efraimom Zurofom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa direktorom Centra „Simon Vizental“ Efraimom Zurofom i zahvalio mu na podršci srpskom narodu i velikom doprinosu u čuvanju sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. On je istakao da posebno ceni Zurofove izjave kojima skreće pažnju na stradanje srpskog naroda posle Drugog svetskog rata i osuđuje pokušaje relativizacije njegovog stradanja.

„Srbi i Jevreji su, kroz istoriju, delili istu sudbinu i verujem da će, u godinama pred nama, viševekovno prijateljstvo, kojim se ponosimo, postati još snažnije”, rekao je predsednik Vučić.

Dvojica sagovornika su razgovarali o podizanju Memorijalnog centra Staro Sajmište i istakli važnost dostojnog obeležavanja mesta stradanja velikog broja žrtava. Predsednik Vučić je ukazao na greške Srbije po pitanju tog Memorijalnog centra i izrazio nadu za brži napredak u realizaciji tog projekta. On je istakao da je jevrejska zajednica važna za Srbiju i da poštujemo njihova prava, o čemu svedoči i to što je Srbija prva zemlja u regionu i šire, koja je donela poseban zakon o restituciji imovine žrtava Holokausta bez živih zakonskih naslednika.

Predsednik Vučić je najavio da će u januaru, na Dan sećanja na Holokaust, na poziv izraelskog predsednika Rivlina, učestvovati na Međunarodnom forumu lidera u Jad Vašemu, kojim će biti obeležena 75-godišnjica oslobađanja logora Aušvic.

VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Beograd, 29. avgust 2019.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).