Састанак са директором Центра „Симон Визентал“ Ефраимом Зурофом

29.08.2019. - 11:45

Председник Вучић састао се са директором Центра „Симон Визентал“ Ефраимом Зурофом

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас са директором Центра „Симон Визентал“ Ефраимом Зурофом и захвалио му на подршци српском народу и великом доприносу у чувању сећања на српске жртве у Другом светском рату. Он је истакао да посебно цени Зурофове изјаве којима скреће пажњу на страдање српског народа после Другог светског рата и осуђује покушаје релативизације његовог страдања.

„Срби и Јевреји су, кроз историју, делили исту судбину и верујем да ће, у годинама пред нама, вишевековно пријатељство, којим се поносимо, постати још снажније”, рекао је председник Вучић.

Двојица саговорника су разговарали о подизању Меморијалног центра Старо Сајмиште и истакли важност достојног обележавања места страдања великог броја жртава. Председник Вучић је указао на грешке Србије по питању тог Меморијалног центра и изразио наду за бржи напредак у реализацији тог пројекта. Он је истакао да је јеврејска заједница важна за Србију и да поштујемо њихова права, о чему сведочи и то што је Србија прва земља у региону и шире, која је донела посебан закон о реституцији имовине жртава Холокауста без живих законских наследника.

Председник Вучић је најавио да ће у јануару, на Дан сећања на Холокауст, на позив израелског председника Ривлина, учествовати на Међународном форуму лидера у Јад Вашему, којим ће бити обележена 75-годишњица ослобађања логора Аушвиц.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд, 29. август 2019.
Подели