20.06.2012

Saopštenje za javnost

U Beogradu su se danas sastali Marko Đurić, savetnik predsednika Republike Srbije i Robert Kuper, posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine. Cilj susreta bio je upoznavanje srpske strane sa viđenjem Evropske unije dosadašnjeg toka pregovora i procesa implementacije postignutih sporazuma između Beograda i Prištine.

Predstavnici Evropske unije, predvođeni gospodinom Kuperom, pozdravili su spremnost srpske strane da se pregovorima na višem nivou sve zainteresovane strane upuste u rešavanje ključnih problema vezanih za južnu srpsku pokrajinu.

Savetnik predsednika Republike Marko Đurić posebno je istakao da je jako važno da najšira javnost Srbije bude u potpunosti informisana o svim aspektima postignutih dogovora i političke perspektive za rešavanje problema Kosova i Metohije. Razgovori koji su do sada vođeni bitan su element za postizanje konsenzusa između relevantnih političkih faktora u Srbiji po pitanju Kosova i Metohije, što je jedan od ciljeva predsednika Republike Srbije i bitan preduslov za ostvarivanje interesa Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, rekao je Đurić.

Sa današnjeg sastanka poslata je jasna poruka da je apsolutni imperativ obezbeđivanje mira i sigurnosti svih građana koji žive u južnoj pokrajini.