sl5(1).jpg

Saopštenja

03.07.2012. - 10:54

Saopštenje za javnost



Gospodin Žan Pjer Vernej je više od 30 godina posvetio negovanju tradicija Prvog svetskog rata i sećanju na oslobodilačke ratove Srbije 1912 - 1918. godine. Od 2005. godine je izvršni direktor Vojnog muzeja u gradu Mo, koji je u potpunosti posvećen Velikom ratu i u kojem je na najbolji način predstavljeno učešće Srbije u Prvom svetskom ratu.

U svojstvu ličnog sekretara tadašnjeg predsednika Republike Žaka Širaka i funkcionera Ministarstva odbrane Francuske, ulagao je velike napore da se Srbija prikaže u pozitivnom svetlu, isticao i branio staro prijateljstvo između srpskog i francuskog naroda. U više navrata je bio zaslužan i lično dao veliki doprinos bogaćenju fondova istorijskih muzeja u Srbiji i u Francuskoj, kao i promociji Srbije prilikom manifestacija i izložbi koje su se bavile Prvim svetskim ratom.

Dodela odlikovanja Žan Pjer Verneju predstavlja odavanje poštovanja za posvećenost očuvanju i građenju pozicije Srbije, kao i negovanje pozitivnih prijateljskih osećanja prema srpskom narodu u Francuskoj.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).