03.07.2012

Саопштење за јавностГосподин Жан Пјер Вернеј је више од 30 година посветио неговању традиција Првог светског рата и сећању на ослободилачке ратове Србије 1912 - 1918. године. Од 2005. године је извршни директор Војног музеја у граду Мо, који је у потпуности посвећен Великом рату и у којем је на најбољи начин представљено учешће Србије у Првом светском рату.

У својству личног секретара тадашњег председника Републике Жака Ширака и функционера Министарства одбране Француске, улагао је велике напоре да се Србија прикаже у позитивном светлу, истицао и бранио старо пријатељство између српског и француског народа. У више наврата је био заслужан и лично дао велики допринос богаћењу фондова историјских музеја у Србији и у Француској, као и промоцији Србије приликом манифестација и изложби које су се бавиле Првим светским ратом.

Додела одликовања Жан Пјер Вернеју представља одавање поштовања за посвећеност очувању и грађењу позиције Србије, као и неговање позитивних пријатељских осећања према српском народу у Француској.