10_12_2012_ milanski edikt.jpg

10.12.2012. - 17:57

Sastanak organizacionog odbora povodom godišnjice Milanskog edikta

Beograd, 10. decembar 2012. godine – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić zajedno sa Njegovom Svetošću Patrijarhom srpskim gospodinom Irinejem kopredsedavao je Organizacionim odborom za obeležavanje 1700 godina Milanskog edikta. Na zasedanju odbora u čijem radu su učestvovali premijer Ivica Dačić, ministri vlade Srbije, ambasadori Rusije, Italije, Francuske, Engleske, Turske i Grčke, predstavnici verskih i lokalnih zajednica, usvojen je predlog programa, obeležja i odlučeno je da svečanost otpočne 17. januara 2013. godine svečanim koncertom duhovne muzike hora Sretenjskog manastira u Narodnom pozorištu u Nišu.

Svečanost povodom 1700 godina usvajanja Milanskog edikta trajaće sve do 28. oktobra 2013. godine i imaće više aspekata, od duhovnog, kulturnog i obrazovnog, do turističkog. Pored zajedničkih liturgija, biće održane kulturne manifestacije, među kojima su i premijera predstave Konstantin: znamenje anđela ansambla Narodnog pozorišta u Nišu, Opere „Aida“ Đuzepa Verdija, Devete Betovenove  simfonije u izvođenju Beogradske filharmonije. Tokom svečanosti biće održana brojna predavanja i naučni skupovi na temu Milanski edikt, a u školama će biti organizovana predavanja, kako bi se učenici bolje upoznali sa dokumentom važnim za unapređenje univerzalnih duhovnih i civilizacijskih vrednosti.

Predsednik republike Srbije Tomislav Nikolić je podvukao značaj predstojeće svečanosti, koja podrazumeva i slavlje i obavezu. To je veliki događaj za celo čovečanstvo, jer obeležava vreme kada je proglašena verska ravnopravnost i prestanak viševekovnog gonjenja hrišćana. Predsednik Srbije je istakao da su tim aktom hrišćani mogli javno da ispovedaju svoju veru, a da za to ne snose nikakve posledice. “ U toj svečanosti treba da učestvujemo svi zajedno”, rekao je predsednik Nikolić i dodao da imamo mogućnost da predstavimo Srbiju kao civilizaciju koja je dostojna predaka, koja je iznedrila velikana kao što je bio Konstantin veliki. Veoma je važno,podvukao je predsednik, da svi uložimo maksimalne napore kako bi napravili jubilej na koji će naše potomstvo biti ponosno.

Patrijarh srpski gospodin Irinej je istakao da su pripreme za proslavu povodom godišnjice Konstantinovog edikta trebalo da počnu mnogo ranije i da nam prošlost daje mnoge pouke kako da idemo ka budućnosti. Da nije bilo edikta, koji je doprineo razvoju sveta, nauke, religije, svet bi bio mnogo siromašniji, istakao je Patrijarh srpski. Njegova Svetost se osvrnula na izbor mesta proslave, grada Niša u kome je Konstantin Veliki rođen. „To je mesto koje spaja istok i zapad, pravo mesto koje objedinjava sve hrišćanske religije“ rekao je Patrijarh.

Na odboru je dogovoreno da se dalji organizacioni koraci nastave po radnim grupama koje će biti formirane na nivou Vlade Srbije.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).