10_12_2012_ milanski edikt.jpg

Саопштења

10.12.2012. - 17:57

Састанак организационог одбора поводом годишњице Миланског едикта

Београд, 10. децембар 2012. године – Председник Србије Томислав Николић заједно са Његовом Светошћу Патријархом српским господином Иринејем копредседавао је Организационим одбором за обележавање 1700 година Миланског едикта. На заседању одбора у чијем раду су учествовали премијер Ивица Дачић, министри владе Србије, амбасадори Русије, Италије, Француске, Енглеске, Турске и Грчке, представници верских и локалних заједница, усвојен је предлог програма, обележја и одлучено је да свечаност отпочне 17. јануара 2013. године свечаним концертом духовне музике хора Сретењског манастира у Народном позоришту у Нишу.

Свечаност поводом 1700 година усвајања Миланског едикта трајаће све до 28. октобра 2013. године и имаће више аспеката, од духовног, културног и образовног, до туристичког. Поред заједничких литургија, биће одржане културне манифестације, међу којима су и премијера представе Константин: знамење анђела ансамбла Народног позоришта у Нишу, Опере „Аида“ Ђузепа Вердија, Девете Бетовенове  симфоније у извођењу Београдске филхармоније. Током свечаности биће одржана бројна предавања и научни скупови на тему Милански едикт, а у школама ће бити организована предавања, како би се ученици боље упознали са документом важним за унапређење универзалних духовних и цивилизацијских вредности.

Председник републике Србије Томислав Николић је подвукао значај предстојеће свечаности, која подразумева и славље и обавезу. То је велики догађај за цело човечанство, јер обележава време када је проглашена верска равноправност и престанак вишевековног гоњења хришћана. Председник Србије је истакао да су тим актом хришћани могли јавно да исповедају своју веру, а да за то не сносе никакве последице. “ У тој свечаности треба да учествујемо сви заједно”, рекао је председник Николић и додао да имамо могућност да представимо Србију као цивилизацију која је достојна предака, која је изнедрила великана као што је био Константин велики. Веома је важно,подвукао је председник, да сви уложимо максималне напоре како би направили јубилеј на који ће наше потомство бити поносно.

Патријарх српски господин Иринеј је истакао да су припреме за прославу поводом годишњице Константиновог едикта требало да почну много раније и да нам прошлост даје многе поуке како да идемо ка будућности. Да није било едикта, који је допринео развоју света, науке, религије, свет би био много сиромашнији, истакао је Патријарх српски. Његова Светост се осврнула на избор места прославе, града Ниша у коме је Константин Велики рођен. „То је место које спаја исток и запад, право место које обједињава све хришћанске религије“ рекао је Патријарх.

 На одбору је договорено да се даљи организациони кораци наставе по радним групама које ће бити формиране на нивоу Владе Србије.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).