Sastanak sa najvišim diplomatskim predstavnicima zemalja Višegradske grupe

Saopštenja

10.09.2020. - 15:45

Sastanak sa ambasadorima zemalja Višegradske grupe

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa ambasadorima država Višegradske grupe, koje je obavestio o najvažnijim tačkama sporazuma iz Vašingtona kao što su realizacija inicijative mini-Šengen i otvaranje kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu. Razgovaralo se i o načinima da se konstruktivna saradnja Srbije i članica V4 dodatno unapredi, te o drugim važnim pitanjima iz oblasti regionalne i međunarodne politike.

Predsednik Vučić je ambasadore Republike Češke Tomaša Kuhtu, Republike Slovačke Fedora Rosohu, Mađarske Atilu Pintera i Republike Poljske Rafala Perla, obavestio i o toku razgovora u Briselu, te je naglasio da je uloga EU u posredovanju u dijalogu između Beograda i Prištine ključna, kao i da je Srbija spremna da aktivno učestvuje u nastavku razgovora.
 
„Dogovor u Vašingtonu je postignut u cilju normalizacije ekonomskih odnosa sa Prištinom, što bi trebalo da dovede do ekonomskog prosperiteta, ali i boljeg života srpskog i albanskog stanovništva“, kazao je predsednik Vučić i dodao da će Srbija „da vodi dijalog sa Prištinom u dobroj veri i sa očekivanjem da njegov krajnji ishod bude održiv i obostrano prihvatljiv dogovor“.
 
Predsednik je istakao da članstvo Srbije u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj i dugoročno opredeljenje Srbije.
 
„Zahvalni smo na snažnoj podršci koju imamo u procesu evropskih integracija od strane država članica Višegradske grupe, čije iskustvo smatramo neprocenjivim“, naglasio je predsednik Vučić i dodao da razgovori u ovom formatu „otvaraju nove mogućnosti za razmenu mišljenja i podsticanje daljih aktivnosti“.
 
Predsednik Vučić je istakao da Srbija posebno uvažava pristup Višegradske grupe prema Zapadnom Balkanu, imajući u vidu da je ova tema za V4 jedan od prioriteta i pored drugih važnih pitanja sa kojima se Evropa danas susreće.
 
„Smatramo da je sporazum o saradnji između Međunarodnog višegradskog fonda i Fonda za Zapadni Balkan pokazatelj prijateljskih odnosa V4 i regiona Zapadnog Balkana, koji zajedničkim naporima pospešuju društveno-ekonomski razvoj ovog dela Evrope“, poručio je predsednik Vučić.
 
On je posebno naglasio da Srbija ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih performansi našeg društva, posebno u oblasti demokratizacije i vladavine prava.
 
„Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu, kao i za unapređenje regionalne saradnje, uz poštovanje zaključenih sporazuma“, naglasio je predsednik Vučić i dodao da je u tom smislu Višegradska grupa izuzetan partner Srbije i zemalja Zapadnog Balkana.
 
Ambasadori V4 su se saglasili da je politika proširenja EU najbolji mehanizam za dostizanje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu, te su istakli da će V4 nastaviti sa aktivnom podrškom Srbiji u procesu pristupanja, imajući u vidu posvećenost naše zemlje reformama i usvajanju evropskih vrednosti i standarda u svim oblastima važnim za dobrobit građana.
 
 
Beograd,
10. septembar 2020. godine

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.