Састанак са највишим дипломатским представницима земаља Вишеградске групе

10.09.2020. - 15:45

Састанак са амбасадорима земаља Вишеградске групе

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са амбасадорима држава Вишеградске групе, које је обавестио о најважнијим тачкама споразума из Вашингтона као што су реализација иницијативе мини-Шенген и отварање канцеларије Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београду. Разговарало се и о начинима да се конструктивна сарадња Србије и чланица В4 додатно унапреди, те о другим важним питањима из области регионалне и међународне политике.

Председник Вучић је амбасадоре Републике Чешке Томаша Кухту, Републике Словачке Федора Росоху, Мађарске Атилу Пинтера и Републике Пољске Рафала Перла, обавестио и о току разговора у Бриселу, те је нагласио да је улога ЕУ у посредовању у дијалогу између Београда и Приштине кључна, као и да је Србија спремна да активно учествује у наставку разговора.

„Договор у Вашингтону је постигнут у циљу нормализације економских односа са Приштином, што би требало да доведе до економског просперитета, али и бољег живота српског и албанског становништва“, казао је председник Вучић и додао да ће Србија „да води дијалог са Приштином у доброј вери и са очекивањем да његов крајњи исход буде одржив и обострано прихватљив договор“.

Председник је истакао да чланство Србије у Европској унији остаје стратешки циљ и дугорочно опредељење Србије.

„Захвални смо на снажној подршци коју имамо у процесу европских интеграција од стране држава чланица Вишеградске групе, чије искуство сматрамо непроцењивим“, нагласио је председник Вучић и додао да разговори у овом формату „отварају нове могућности за размену мишљења и подстицање даљих активности“.

Председник Вучић је истакао да Србија посебно уважава приступ Вишеградске групе према Западном Балкану, имајући у виду да је ова тема за В4 један од приоритета и поред других важних питања са којима се Европа данас сусреће.

„Сматрамо да је споразум о сарадњи између Међународног вишеградског фонда и Фонда за Западни Балкан показатељ пријатељских односа В4 и региона Западног Балкана, који заједничким напорима поспешују друштвено-економски развој овог дела Европе“, поручио је председник Вучић.

Он је посебно нагласио да Србија остаје у потпуности посвећена реформском процесу и унапређењу свих перформанси нашег друштва, посебно у области демократизације и владавине права.

„Србија се залаже за мир и стабилност у региону, као и за унапређење регионалне сарадње, уз поштовање закључених споразума“, нагласио је председник Вучић и додао да је у том смислу Вишеградска група изузетан партнер Србије и земаља Западног Балкана.

Амбасадори В4 су се сагласили да је политика проширења ЕУ најбољи механизам за достизање стабилности и просперитета на Западном Балкану, те су истакли да ће В4 наставити са активном подршком Србији у процесу приступања, имајући у виду посвећеност наше земље реформама и усвајању европских вредности и стандарда у свим областима важним за добробит грађана.

Београд,
10. септембар 2020. године