gol9356.jpg

Saopštenja

12.02.2020. - 12:20

Sastanak sa ambasadorkom Narodne Republike Kine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadorku Narodne Republike Kine Čen Bo, koja mu je uručila pismo predsednika Si Đinpinga. U pismu se kaže:

„Poštovani gospodine predsedniče,
 
Zahvaljujem na Vašem pismu. Kina i Srbija su dobri prijatelji od uzajamnog poverenja i podrške. Gospodine predsedniče, Vi i Vlada Srbije ste privrženi principu „Jedne Kine“, što ja visoko cenim. Pridajem veliku pažnju razvoju odnosa između Kine i Srbije. Spreman sam da zajedno s Vama podignem sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije na još viši nivo. Želim Vam sve najbolje“, navodi se u pismu predsednika Sija.
 
Predsednik Vučić je zahvalio na pismu i rekao da on lično i svi u Srbiji sa snažnim saosećanjem, ali i ogromnim divljenjem, prate borbu predsednika Sija, kineskog rukovodstva i prijateljskog naroda Kine sa epidemijom korona virusa. „Napori bez presedana koje Kina ulaže u sprečavanju daljeg širenja virusa, izazivaju duboko poštovanje. Uvereni smo da će Kina uspeti da se izbori sa ovim izazovom i da će iz svega izaći još snažnija“, rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je u ime građana Srbije i u svoje ime, izrazio duboko saučešće porodicama preminulih, kao i solidarnost sa kineskim narodom i spremnost naše zemlje da, u skladu sa svojim mogućnostima, uputi pomoć.
 
Ambasadorka Čen je rekla da predsednik Si i kineski narod veoma cene poruku ohrabrenja, koju je uputio predsednik Vučić. Ona je rekla da se već vide efekti mera koje preduzima kinesko rukovodstvo u borbi protiv bolesti.
 
Predsednik Vučić i ambasadorka Čen su razgovarali i o realizaciji konkretnih zajedničkih projekata u saradnji dveju zemalja.
 
Predsednik Vučić je rekao da je u svakom trenutku spreman da poseti Kinu i pruži podršku kineskom rukovodstvu i narodu, kao i to da se posebno raduje svojoj skoroj poseti Kini i novom susretu sa predsednikom Sijem na Devetom samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Pekingu.
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
12. februar 2020. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).