Sastanak sa ambasadorkom Narodne Republike Kine

Saopštenja

07.06.2020. - 11:35

Sastanak sa ambasadorkom Narodne Republike Kine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadorku Narodne Republike Kine Čen Bo, koja mu je uručila pismo predsednika Si Đinpinga. U pismu se kaže:

„Poštovani gospodine predsedniče,
 
Hvala Vam na pismu u kojem ste izrazili čvrstu podršku kineskoj strani za očuvanje suvereniteta i nacionalne bezbednosti, što ja visoko cenim. Kina i Srbija su dosledne u međusobnom razumevanju i međusobnoj podršci u pitanjima od vitalnih interesa i ozbiljnih briga. Čvrsto međusobno političko poverenje udarilo je čvrst temelj za Sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Srbije. Nedavno smo telefonom razgovarali o saradnji u borbi protiv Kovid-19. Naše dve zemlje se međusobno podržavaju i zajedno se bore protiv epidemije, čime su još jednom na delu pokazale bratstvo i prijateljstvo.
 
Kina i Srbija se zalažu za nezavisnu i samostalnu politiku, kao i za odlučno očuvanje suvereniteta i nacionalne bezbednosti, i protive se mešanju sa strane. Poklanjam veliku pažnju razvoju kinesko-srpskih odnosa i spreman sam da, zajedno sa Vama, ulažem napore za neprekidno produbljivanje bilateralnih prijateljskih odnosa i saradnje u različitim oblastima, kao i u očuvanje međunarodnog prava i pravde, kako bismo dali svoj aktivan doprinos izgradnji zajedničke sudbine čovečanstva“, navodi se u pismu predsednika Sija.
 
Predsednik Vučić je ponovio zahvalnost za podršku koju Srbija dobija od Kine i predsednika Sija, posebno za pomoć tokom epidemije korona virusa. 
 
Ambasadorka Čen je rekla da je lični kontakt predsednika Vučića i predsednika Sija, uključujući i njihov nedavni telefonski razgovor, dao podsticaj vezama dveju zemalja i ohrabrenje kineskim privrednicima da snaže saradnju sa srpskim partnerima. Dvoje sagovornika su izrazili nadu da bi mogla da bude uvedena direktna avionska linija između Beograda i nekog od velikih gradova u Kini.
 
Predsednik Vučić i ambasadorka Čen su konstatovali i dobar napredak konkretnih zajedničkih projekata.
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
 
Beograd, 07. jun 2020. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).