Састанак са амбасадорком Народне Републике Кине

Саопштења

07.06.2020. - 11:35

Састанак са амбасадорком Народне Републике Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадорку Народне Републике Кине Чен Бо, која му је уручила писмо председника Си Ђинпинга. У писму се каже:

„Поштовани господине председниче,
 
Хвала Вам на писму у којем сте изразили чврсту подршку кинеској страни за очување суверенитета и националне безбедности, што ја високо ценим. Кина и Србија су доследне у међусобном разумевању и међусобној подршци у питањима од виталних интереса и озбиљних брига. Чврсто међусобно политичко поверење ударило је чврст темељ за Свеобухватно стратешко партнерство између Кине и Србије. Недавно смо телефоном разговарали о сарадњи у борби против Ковид-19. Наше две земље се међусобно подржавају и заједно се боре против епидемије, чиме су још једном на делу показале братство и пријатељство.
 
Кина и Србија се залажу за независну и самосталну политику, као и за одлучно очување суверенитета и националне безбедности, и противе се мешању са стране. Поклањам велику пажњу развоју кинеско-српских односа и спреман сам да, заједно са Вама, улажем напоре за непрекидно продубљивање билатералних пријатељских односа и сарадње у различитим областима, као и у очување међународног права и правде, како бисмо дали свој активан допринос изградњи заједничке судбине човечанства“, наводи се у писму председника Сија.
 
Председник Вучић је поновио захвалност за подршку коју Србија добија од Кине и председника Сија, посебно за помоћ током епидемије корона вируса. 
 
Амбасадорка Чен је рекла да је лични контакт председника Вучића и председника Сија, укључујући и њихов недавни телефонски разговор, дао подстицај везама двеју земаља и охрабрење кинеским привредницима да снаже сарадњу са српским партнерима. Двоје саговорника су изразили наду да би могла да буде уведена директна авионска линија између Београда и неког од великих градова у Кини.
 
Председник Вучић и амбасадорка Чен су констатовали и добар напредак конкретних заједничких пројеката.
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
 
Београд, 07. јун 2020. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).