Sastanak sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva

Saopštenja

16.09.2020. - 13:06

Sastanak sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Šan Makleod, koju je obavestio o razgovorima u Vašingtonu i toku dijaloga u Briselu, kao i o narednim koracima usmerenim ka daljem razvoju zemlje i regiona. Razgovaralo se i o načinima da se konstruktivna saradnja Srbije i Velike Britanije dodatno unapredi, kao i o drugim važnim pitanjima iz oblasti regionalne i međunarodne politike, uz poseban naglasak na dalje razvijanje bilateralnih i trgovinskih veza između dve zemlje.

Predsednik Vučić je ponovio posvećenost Srbije snaženju političkog dijaloga na najvišem nivou, a posebno ekonomske saradnje između Srbije i Velike Britanije. Takođe je izrazio uverenje da će se trgovinska razmena između dve zemlje povećati, budući da je prema svim izveštajima i ocenama relevantnih međunarodnih finansijskih institucija Srbija među vodećim državama koje su uspele da obezbede izuzetnu investicionu klimu i pravnu sigurnost za strane ulagače.
 
„Srbija je pokazala da je zemlja sa stabilnim finansijskim sistemom, snažnom ekonomijom i ozbiljnim projektima koji na najbolji način povezuju sve zemlje regiona, uz čvrsto usmerenje ka poboljšanju kvaliteta života građana“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je i u tom smislu saradnja sa Velikom Britanijom, posebno u kontekstu povećanja broja investicija, od izuuzetnog značaja za Srbiju i ceo region Zapadnog Balkana.
 
Ambasadorka Makleod je izrazila interesovanje za rezultate sastanaka u Vašingtonu i Briselu, kao i inicijative Srbije usmerene ka očuvanju mira i stabilnosti u regionu.
 
Ona je dodala da je uverena da postoji prostor za povećanje britanskih investicija u Srbiji, kao i bilateralne trgovinske saradnje, pogotovo imajući u vidu da je program Britanske vlade (UK Export Finance) namenjen podršci infrastrukturnim projektima u Srbiji – udvostručen i iznosi 4 milijarde funti.
 
Predsednik Vučić je još jednom istakao svoju posvećenost politici mira i saradnje u regionu i izrazio zahvalnost Ujedinjenom Kraljevstvu što učešćem u Berlinskom procesu podržava razvoj Zapadnog Balkana. On je takođe zahvalio na tome što Velika Britanija, bez obzira na izbor da napusti Evropsku uniju, podržava ulazak Srbije u EU i nastavak neophodnih reformi na evropskom putu.
 
Dvoje sagovornika su se saglasili da dve zemlje imaju još mnogo mogućnosti za unapređenje svih vidova saradnje.
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
 
Beograd,
16. septembar 2020. godine
 
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.