Састанак са амбасадорком Уједињеног Краљевства

16.09.2020. - 13:06

Састанак са амбасадорком Уједињеног Краљевства

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадорком Уједињеног Краљевства Шан Маклеод, коју је обавестио о разговорима у Вашингтону и току дијалога у Бриселу, као и о наредним корацима усмереним ка даљем развоју земље и региона. Разговарало се и о начинима да се конструктивна сарадња Србије и Велике Британије додатно унапреди, као и о другим важним питањима из области регионалне и међународне политике, уз посебан нагласак на даље развијање билатералних и трговинских веза између две земље.

Председник Вучић је поновио посвећеност Србије снажењу политичког дијалога на највишем нивоу, а посебно економске сарадње између Србије и Велике Британије. Такође је изразио уверење да ће се трговинска размена између две земље повећати, будући да је према свим извештајима и оценама релевантних међународних финансијских институција Србија међу водећим државама које су успеле да обезбеде изузетну инвестициону климу и правну сигурност за стране улагаче.

„Србија је показала да је земља са стабилним финансијским системом, снажном економијом и озбиљним пројектима који на најбољи начин повезују све земље региона, уз чврсто усмерење ка побољшању квалитета живота грађана“, истакао је председник Вучић и додао да је и у том смислу сарадња са Великом Британијом, посебно у контексту повећања броја инвестиција, од изуузетног значаја за Србију и цео регион Западног Балкана.

Амбасадорка Маклеод је изразила интересовање за резултате састанака у Вашингтону и Бриселу, као и иницијативе Србије усмерене ка очувању мира и стабилности у региону.

Она је додала да је уверена да постоји простор за повећање британских инвестиција у Србији, као и билатералне трговинске сарадње, поготово имајући у виду да је програм Британске владе (UK Export Finance) намењен подршци инфраструктурним пројектима у Србији – удвостручен и износи 4 милијарде фунти.

Председник Вучић је још једном истакао своју посвећеност политици мира и сарадње у региону и изразио захвалност Уједињеном Краљевству што учешћем у Берлинском процесу подржава развој Западног Балкана. Он је такође захвалио на томе што Велика Британија, без обзира на избор да напусти Европску унију, подржава улазак Србије у ЕУ и наставак неопходних реформи на европском путу.

Двоје саговорника су се сагласили да две земље имају још много могућности за унапређење свих видова сарадње.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,
16. септембар 2020. године