Sastanak sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država

Saopštenja

29.09.2022. - 12:32

Sastanak sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom, sa kojim je razgovarao o detaljima bilateralne saradnje, pogotovo u svetlu niza uspešnih sastanaka koje je naša delegacija imala u Njujorku sa zvaničnicima SAD na marginama Generalne debate 77. zasedanja Skupštine Ujedinjenih nacija. Na sastanku je bilo reči i o drugim važnim bilateralnim pitanjima i odnosima između Srbije i SAD, ali i o ključnim problemima u regionu Zapadnog Balkana. 

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija posvećena jačanju ekonomskih i bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Državama, te da je u tom kontekstu zadovoljan razgovorima koje je u Njujorku imao sa brojnim zvaničnicima američke administracije, ali i poslovnim ljudima koji su iskazali interesovanje za saradnju u oblastima u kojima veliki potencijali nisu u dovoljnoj meri iskorišćeni.
 
Tokom razgovora, istaknuta je zajednička potreba da se saradnja između naše dve zemlje intenzivira u svim oblastima, ali i u sferi energetike, koju bi trebalo dodatno produbiti i pojačati kroz zajedničku realizaciju konkretnih projekata od suštinskog značaja za napredak Srbije.
 
Govoreći o situaciji u regionu, sagovornici su zaključili da je očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu od presudnog značaja i dodali da ekonomski prosperitet i fokusiranje na rešavanje ekonomskih problema može da bude od ogromne pomoći u otklanjanju političkih nesuglasica.
 
Predsednik Vučić je izrazio nadu da će u nastavku politike regionalnog povezivanja i otvorenog poziva na saradnju svim zemljama regiona, imati jaku podršku Sjedinjenih Država, kao i da će u brojnim projektima od regionalnog značaja SAD biti pouzdan partner Srbije.
 
 
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
29. septembar 2022. godine
 

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).