Састанак са амбасадором Сједињених Америчких Држава

Саопштења

29.09.2022. - 12:32

Састанак са амбасадором Сједињених Америчких Држава

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава Кристофером Хилом, са којим је разговарао о детаљима билатералне сарадње, поготово у светлу низа успешних састанака које је наша делегација имала у Њујорку са званичницима САД на маргинама Генералне дебате 77. заседања Скупштине Уједињених нација. На састанку је било речи и о другим важним билатералним питањима и односима између Србије и САД, али и о кључним проблемима у региону Западног Балкана. 

Председник Вучић је истакао да је Србија посвећена јачању економских и билатералних односа са Сједињеним Државама, те да је у том контексту задовољан разговорима које је у Њујорку имао са бројним званичницима америчке администрације, али и пословним људима који су исказали интересовање за сарадњу у областима у којима велики потенцијали нису у довољној мери искоришћени.
 
Током разговора, истакнута је заједничка потреба да се сарадња између наше две земље интензивира у свим областима, али и у сфери енергетике, коју би требало додатно продубити и појачати кроз заједничку реализацију конкретних пројеката од суштинског значаја за напредак Србије.
 
Говорећи о ситуацији у региону, саговорници су закључили да је очување мира и стабилности на Западном Балкану од пресудног значаја и додали да економски просперитет и фокусирање на решавање економских проблема може да буде од огромне помоћи у отклањању политичких несугласица.
 
Председник Вучић је изразио наду да ће у наставку политике регионалног повезивања и отвореног позива на сарадњу свим земљама региона, имати јаку подршку Сједињених Држава, као и да ће у бројним пројектима од регионалног значаја САД бити поуздан партнер Србије.
 
 
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
29. септембар 2022. године
 

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).