Sastanak sa američkim senatorima

19.04.2022. - 16:11

Sastanak sa američkim senatorima

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa američkim senatorima Odbora za spoljne poslove Krisom Marfijem i Džin Šejhin, kao i senatorom Odbora za oružane snage Tomom Tilisom, sa kojima je razgovarao o bilateralnoj saradnji, evropskim integracijama Srbije, situaciji u regionu, energetici i krizi u Ukrajini.

Predsednik Vučić je istakao da je unapređenje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. „Trgovinska razmena će ove godine dostići iznos od 1,2 milijarde dolara, što pokazuje značajan napredak u našim ekonomskim odnosima. Nadamo se dodatnom intenziviranju različitih vidova saradnje i realizaciji konkretnih projekata od obostranog interesa“, rekao je predsednik Vučić.

Povodom krize u Ukrajini, predsednik Vučić je naglasio privrženost Srbije poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, o čemu svedoči i glasanje Republike Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim telima.

Tokom razgovora sa američkim senatorima, predsednik Vučić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU. „To je jedan od naših prioritetnih spoljnopolitičkih ciljeva i strateško opredeljenje Srbije“, istakao je predsednik Vučić.

Razgovarajući o situaciji u regionu, predsednik Vučić je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Republike  Srpske unutar BiH. On je dodao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i jačanje saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije, jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije. S tim u vezi, predsednik Vučić je, kao primer uspešne regionalne saradnje, naveo Inicijativu „Otvoreni Balkan“, čiji je cilj dalji razvoj regiona i podizanje životnog standarda svih njegovih građana.

Senatori SAD čestitali su predsedniku Vučiću pobedu na nedavno održanim izborima. Oni su naglasili značaj saradnje Srbije i SAD, istakavši da  unapređenje odnosa dveju zemalja vodi jačanju ekonomske i političke saradnje.

VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Beograd, 19. april 2022.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).