Састанак са америчким сенаторима

Саопштења

19.04.2022. - 16:11

Састанак са америчким сенаторима

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са америчким сенаторима Одбора за спољне послове Крисом Марфијем и Џин Шејхин, као и сенатором Одбора за оружане снаге Томом Тилисом, са којима је разговарао о билатералној сарадњи, европским интеграцијама Србије, ситуацији у региону, енергетици и кризи у Украјини.

Председник Вучић је истакао да је унапређење сарадње са САД један од спољнополитичких приоритета Србије. „Трговинска размена ће ове године достићи износ од 1,2 милијарде долара, што показује значајан напредак у нашим економским односима. Надамо се додатном интензивирању различитих видова сарадње и реализацији конкретних пројеката од обостраног интереса“, рекао је председник Вучић.
 
Поводом кризе у Украјини, председник Вучић је нагласио приврженост Србије поштовању начела међународног права, територијалног интегритета и политичке независности држава, о чему сведочи и гласање Републике Србије у Генералној скупштини Уједињених нација и другим међународним телима.
 
Током разговора са америчким сенаторима, председник Вучић је захвалио на континуираној подршци Вашингтона путу Србије ка пуноправном чланству у ЕУ. „То је један од наших приоритетних спољнополитичких циљева и стратешко опредељење Србије“, истакао је председник Вучић.                                    
 
Разговарајући о ситуацији у региону, председник Вучић је нагласио да Србија поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине, као и Републике  Српске унутар БиХ. Он је додао да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и јачање сарадње у свим областима, а посебно у области економије, јер само такав регион омогућава одржив развој и саме Србије. С тим у вези, председник Вучић је, као пример успешне регионалне сарадње, навео Иницијативу „Отворени Балкан“, чији је циљ даљи развој региона и подизање животног стандарда свих његових грађана.
 
Сенатори САД честитали су председнику Вучићу победу на недавно одржаним изборима. Они су нагласили значај сарадње Србије и САД, истакавши да  унапређење односа двеју земаља води јачању економске и политичке сарадње.
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА MИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд, 19. април 2022.

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).