Sastanak sa članovima delegacije Kongresa Sjedinjenih Američkih Država

Saopštenja

05.08.2021. - 12:52

Sastanak sa članovima delegacije Kongresa Sjedinjenih Američkih Država

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa kongresmenima Sjedinjenih Američkih Država Erikom Svolvelom i Šonom Malonijem sa kojima je razgovarao o razvoju bilateralnih odnosa, kao i o stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Predsednik Vučić je ukazao na važnost jačanja bilateralne saradnje i unapređenja ukupnih odnosa sa SAD, a posebno značaj unapređenja ekonomske saradnje dveju zemalja. "Srbija želi da uspostavi bolje odnose sa SAD", rekao je predsednik Vučić.
 
Dvojica kongresmena su rekli da su došli u posetu Srbiji ohrabreni ekonomskim rezultatima, sa namerom da ohrabre američke investitore da više ulažu u našoj zemlji.
 
Kongresmeni Svolvel i Maloni su izrazili podršku regionalnoj inicijativi Open Balkan, koju vide kao veliku mogućnost za napredak Zapadnog Balkana. Predsednik Vučić je rekao da je ta inicijativa otvorena i za ostale u regionu i da su regionalna ekonomska saradnja i međusobno povezivanje osnov za mir i stabilnost.
 
Predsednik Vučić upoznao je američke kongresmene sa rezultatima koje je Srbija postigla na planu vakcinacije. Delegacija Kongresa SAD je pozdravila solidarnost koju je Srbija pokazala pomažući, kao odgovoran sused, donacijama vakcina i građanima regiona. On je zahvalio na dosadašnjoj pomoći SAD u okviru borbe protiv pandemije, posebno imajući u vidu činjenicu da su SAD trenutno jedna od najviše pogođenih zemalja ovim virusom u svetu.
 
Predsednik Vučić je podsetio sagovornike da se ove godine navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, izrazivši nadu da ćemo imati prilike da ovaj važan jubilej adekvatno obeležimo, uprkos restriktivnim okolnostima usled pandemije.
 
VIDEO I FOTO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
5. avgust 2021. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).