Састанак са члановима делегације Конгреса Сједињених Америчких Држава

Саопштења

05.08.2021. - 12:52

Састанак са члановима делегације Конгреса Сједињених Америчких Држава

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са конгресменима Сједињених Америчких Држава Ериком Сволвелом и Шоном Малонијем са којима је разговарао о развоју билатералних односа, као и о стабилности у региону Западног Балкана.

Председник Вучић је указао на важност јачања билатералне сарадње и унапређења укупних односа са САД, а посебно значај унапређења економске сарадње двеју земаља. "Србија жели да успостави боље односе са САД", рекао је председник Вучић.
 
Двојица конгресмена су рекли да су дошли у посету Србији охрабрени економским резултатима, са намером да охрабре америчке инвеститоре да више улажу у нашој земљи.
 
Конгресмени Сволвел и Малони су изразили подршку регионалној иницијативи Open Balkan, коју виде као велику могућност за напредак Западног Балкана. Председник Вучић је рекао да је та иницијатива отворена и за остале у региону и да су регионална економска сарадња и међусобно повезивање основ за мир и стабилност.
 
Председник Вучић упознао је америчке конгресмене са резултатима које је Србија постигла на плану вакцинације. Делегација Конгреса САД је поздравила солидарност коју је Србија показала помажући, као одговоран сусед, донацијама вакцина и грађанима региона. Он је захвалио на досадашњој помоћи САД у оквиру борбе против пандемије, посебно имајући у виду чињеницу да су САД тренутно једна од највише погођених земаља овим вирусом у свету.
 
Председник Вучић је подсетио саговорнике да се ове године навршава 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и САД, изразивши наду да ћемо имати прилике да овај важан јубилеј адекватно обележимо, упркос рестриктивним околностима услед пандемије.
 
ВИДЕО И ФОТО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
5. август 2021. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).