Sastanak sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda

Saopštenja

04.04.2023. - 13:59

Sastanak sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda koju je predvodio Donal Makgetigen, sa kojim je razgovarao o napretku realizacije stendbaj aranžmana, restrukturiranju javnih preduzeća, merama fiskalne politike za smanjenje inflatornih pritisaka, kao i o projektovanom rastu Srbije u predstojećem periodu.

Predstavnici MMF-a su istakli da su fiskalni rezultati budžeta Republike Srbije izuzetno dobri, kao i da pokazatelji govore o stabilnom trendu ekonomskih kretanja, iako je procenjeno da su trenutne prognoze rasta u tekućoj godini nešto optimističnije od procene MMF-a.
 
Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija već posle prvog kvartala ove godine na dobrom putu da ostvari predviđeni rast, budući da nastavlja sa politikom ulaganja u velike infrastrukturne projekte i intenziviranje rada na privlačenju direktnih stranih investicija, te je izrazio očekivanje i da će se kontrolisani rast plata i penzija nastaviti i u 2023. godini.
 
U tom kontekstu, predsednik je poručio da će Vlada Srbije usvojiti plan investicija za energetski sektor sa definisanim prioritetima, troškovima i projektima koji se mogu realizovati tokom narednih 2–5 godina. Na taj način, Srbija će ne samo stabilizovati domaće tržište energentima, već će doprineti rešavanju i dalje gorućeg pitanja enrgetske bezbednosti na nivou regiona.
 
Sagovornici su se saglasili da je potrebno posvetiti posebnu pažnju funkcionisanju javnih preduzeća, pri čemu će se kontrola i sistem njihovog rada sprovoditi pod nadzorom MMF-a u saradnji sa nadležnim ministarstvima.
 
 
Govoreći o problemu inflacije, sagovornici su konstatovali da očekuju pad tokom drugog kvartala tekuće godine i znatno osetniji pad tokom druge polovine tekuće godine, a predlog MMF-a je da se kroz mere fiskalne politike dodatno smanje inflatorni pritisci.
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
04. april 2023. godine
 

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).