Састанак са делегацијом Међународног монетарног фонда

Саопштења

04.04.2023. - 13:59

Састанак са делегацијом Међународног монетарног фонда

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са делегацијом Међународног монетарног фонда коју је предводио Донал Макгетиген, са којим је разговарао о напретку реализације стендбај аранжмана, реструктурирању јавних предузећа, мерама фискалне политике за смањење инфлаторних притисака, као и о пројектованом расту Србије у предстојећем периоду.

Представници ММФ-а су истакли да су фискални резултати буџета Републике Србије изузетно добри, као и да показатељи говоре о стабилном тренду економских кретања, иако је процењено да су тренутне прогнозе раста у текућој години нешто оптимистичније од процене ММФ-а.
 
Председник Вучић је нагласио да је Србија већ после првог квартала ове године на добром путу да оствари предвиђени раст, будући да наставља са политиком улагања у велике инфраструктурне пројекте и интензивирање рада на привлачењу директних страних инвестиција, те је изразио очекивање и да ће се контролисани раст плата и пензија наставити и у 2023. години.
 
У том контексту, председник је поручио да ће Влада Србије усвојити план инвестиција за енергетски сектор са дефинисаним приоритетима, трошковима и пројектима који се могу реализовати током наредних 2–5 година. На тај начин, Србија ће не само стабилизовати домаће тржиште енергентима, већ ће допринети решавању и даље горућег питања енргетске безбедности на нивоу региона.
 
Саговорници су се сагласили да је потребно посветити посебну пажњу функционисању јавних предузећа, при чему ће се контрола и систем њиховог рада спроводити под надзором ММФ-а у сарадњи са надлежним министарствима.
 
 
Говорећи о проблему инфлације, саговорници су констатовали да очекују пад током другог квартала текуће године и знатно осетнији пад током друге половине текуће године, а предлог ММФ-а je да се кроз мере фискалне политике додатно смање инфлаторни притисци.
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
04. април 2023. године
 

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).