Sastanak sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale

Saopštenja

06.05.2022. - 14:30

Sastanak sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Seržom Bramercom, koji boravi u Beogradu u okviru priprema za podnošenje predstojećeg izveštaja Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Na sastanku je razmatrana saradnja između Mehanizma i Srbije, primena nacionalne strategije za kažnjavanje ratnih zločina, pravosudna saradnja zemalja regiona u relevantnim predmetima, kao i pitanja pronalaženja nestalih osoba.
 
Sastanak sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Sagovornici su ocenili da je saradnja Srbije sa Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale dobra i da se odvija u kontinuitetu uz zalaganje obe strane, te da su zajednički programi u vidu obuka i drugih vidova podrške bili od pomoći u primeni Strategije za ratne zločine u Republici Srbiji.
 
Predsednik Vučić je ponovio da će Srbija, uprkos neslaganju oko nekih pitanja, nastaviti da se odnosi prema ovoj saradnji na ozbiljan i odgovoran način, uz akcenat na unapređenju regionalne pravosudne saradnje, budući da je naša zemlja iskreno posvećena tome da i na ovaj način doprinese pomirenju u regionu.
 
Sastanak sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Glavni tužilac Bramerc je pozdravio ulogu Srbije po pitanju regionalnih napora u oblasti kažnjavanja ratnih zločina, ocenivši da je naša zemlja bila izuzetno transparentna u pogledu razmene optužnica i informacija o istragama, što je umnogome doprinelo bržem procesuiranju pojedinih predmeta.
 
Predsednik Vučić je sa glavnim tužiocem Bramercom razmenio mišpljenja i o mogućnostima za ulaganje dodatnih napora kako bi se pitanje nestalih osoba što pre rešilo, čime bi se u određenoj meri rasteretili regionalni odnosi. Predsednik je posebno naglasio da Srbija od samog početka ovo pitanje shvata izuzetno ozbiljno, što je i pokazala nizom aktivnosti, a što očekuje i od drugih strana.
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
 
Beograd,

6. maj 2022. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).