Sastanak sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove

Saopštenja

16.03.2023. - 14:15

Sastanak sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson, sa kojom je razgovarao o ilegalnim migracijama, saradnji sa institucijama EU u pogledu usklađivanja viznog režima, borbi protiv organizovanog kriminala, ali i o nastavku dijaloga sa Prištinom, statusu pristupnih pregovora Srbije i reformskim procesima u našoj zemlji.

Predsednik Vučić je zahvalio na podršci i pomoći Evropske unije u upravljanju migracijama, kao i na tome što su prepoznati i priznati napori naše zemlje u regulisanju migrantske krize, budući da je Srbija od početka ozbiljno i odgovorno prihvatila svoj deo obaveza, čime je umnogome doprinela opštoj bezbednosti EU i njenih građana.
 
Predsednik je posebno naglasio da Srbija nastavlja aktivno da radi i na postupku usklađivanja svoje vizne politike sa EU, te da je u tom smislu, pored primene dodatnih mera, planirano i uvođenje viznog režima za one države iz kojih je registrovan najveći broj zloupotreba.
 
Govoreći o aktuelnim pitanjima u okviru dijaloga sa Prištinom, predsednik Vučić je posebno istakao da očekuje od EU da u narednom periodu tretira bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji kao prioritet, kao i da ova tema bude razmatrana na svim sledećim sastancima u okviru dijaloga, uključujući, pre svega, hitno formiranje Zajednice srpskih opština.
 
Predsednik Vučić je ponovio da punopravno članstvo Srbije u EU ostaje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje i njeno strateško opredeljenje, naglasivši iskrenu posvećenost reformskom procesu na našem evropskom putu.
 
Komesarka Johanson je poručila da se Srbija pokazala kao blizak, pouzdan i odgovoran partner Unije u rešavanju problema migracija, kao i da je za EU od velikog značaja da nastavi da pruža snažnu podršku evrointegracijama Srbije sa kojom želi još tešnju saradnju u svim oblastima od značaja i obostranog interesa.
 
 
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,

16. mart 2023. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).