Sastanak sa ministarkom spoljnih poslova i regionalnih integracija Republike Gane

20.08.2018. - 10:45

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ministarkom spoljnih poslova i regionalnih integracija Republike Gane Širli Ajorkor Bočvej. Ona je prenela pozdrave predsednika Akufo-Adoa, kome je predsednik Vučić uzvratio pozivom da poseti Srbiju.

Predsednik Vučić i ministarka Bočvej su konstatovali da je u toku intenziviranje političkog dijaloga dveju zemalja, s obzirom na to da se ova poseta realizuje nepuna tri meseca posle posete predsednika Parlamenta Okvajea.  Dvoje sagovornika su izrazili očekivanje da će se na ovaj način stvoriti uslovi za jačanje svih vrsta veza između Srbije i Gane, kao i drugih afričkih zemalja, podsetivši na dugogodišnje prijateljstvo, izgrađeno u prošlosti kroz zajedničke aktivnosti u Pokretu nesvrstanih. Oni su, takođe, naglasili da bi otvaranje ambasada u Beogradu, odnosno u Akri, dalo značajan podsticaj bilateralnim odnosima Srbije i Gane.

Predsednik Vučić i ministarka Bočvej su se saglasili da je potrebno iskoristiti odlične mogućnosti za saradnju u oblasti poljoprivrede, kao i farmaceutske industrije, građevinarstva i energetike.

Predsednik Srbije je izrazio spremnost da se nastavi dobra praksa školovanja studenata iz Gane na našim univerzitetima, kroz stipendiranje u okviru programa "Svet u Srbiji", kao i drugih oblika saradnje u okviru obrazovanja, nauke i kulture.

Predsednik Vučić je obavestio gošću o stavu Srbije prema pitanju Kosova i Metohije, kao i o stanju dijaloga između Beograda i Prištine i potrebi postizanja kompromisnog rešenja. Tokom razgovora izražena je nada da će Gana razmotriti poziciju prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE

Beograd, 20. avgust 2018. godine

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).