Састанак са министарком спољних послова и регионалних интеграција Републике Гане

Саопштења

20.08.2018. - 10:45

Састанак са министарком спољних послова и регионалних интеграција Републике Гане

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас са министарком спољних послова и регионалних интеграција Републике Гане Ширли Ајоркор Бочвеј. Она је пренела поздраве председника Акуфо-Адоа, коме је председник Вучић узвратио позивом да посети Србију.

Председник Вучић и министарка Бочвеј су констатовали да је у току интензивирање политичког дијалога двеју земаља, с обзиром на то да се ова посета реализује непуна три месеца после посете председника Парламента Оквајеа.  Двоје саговорника су изразили очекивање да ће се на овај начин створити услови за јачање свих врста веза између Србије и Гане, као и других афричких земаља, подсетивши на дугогодишње пријатељство, изграђено у прошлости кроз заједничке активности у Покрету несврстаних. Они су, такође, нагласили да би отварање амбасада у Београду, односно у Акри, дало значајан подстицај билатералним односима Србије и Гане.

Председник Вучић и министарка Бочвеј су се сагласили да је потребно искористити одличне могућности за сарадњу у области пољопривреде, као и фармацеутске индустрије, грађевинарства и енергетике.

Председник Србије је изразио спремност да се настави добра пракса школовања студената из Гане на нашим универзитетима, кроз стипендирање у оквиру програма "Свет у Србији", као и других облика сарадње у оквиру образовања, науке и културе.

Председник Вучић је обавестио гошћу о ставу Србије према питању Косова и Метохије, као и о стању дијалога између Београда и Приштине и потреби постизања компромисног решења. Током разговора изражена је нада да ће Гана размотрити позицију према једнострано проглашеној независности Косова.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ

Београд, 20. август 2018. године

Контактирајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.