Sastanak sa ministarkom spoljnih poslova Kraljevine Esvatini

Saopštenja

29.07.2022. - 11:55

Sastanak sa ministarkom spoljnih poslova Kraljevine Esvatini

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministarku spoljnih poslova Kraljevine Esvatini Tulisilu Dladla, sa kojom je razgovarao pre svega o jačanju političkog dijaloga i snaženju ekonomske saradnje.

Predsednik je poželeo dobrodošlicu ministarki Dladla i dodao da je ova bilateralna poseta ujedno i istorijska, jer je reč o prvoj poseti jednog ministra spoljnih poslova Kraljevine Esvatini Republici Srbiji.
 
„Ovo je izuzetno važan korak u jačanju odnosa i saradnje između naše dve prijateljske zemlje. Nadamo se da će se nastaviti pozitivan trend razmene poseta na visokom i najvišem nivou“, istakao je predsednik Vučić i dodao da Srbija želi saradnju sa Esvatinijem na svim nivoima.
 
Sagovornici su ocenili da postoje brojne oblasti sa velikim potencijalima za dalji razvoj odnosa, te da je u tom cilju potrebno šire angažovanje u smislu konsolidacije i jačanja ugovorno-pravne regulative, posebno u oblasti trgovine i poljoprivrede, kao i da su obrazovanje, kultura i sport oblasti u kojima dve zemlje mogu dodatno da ojačaju odnose. Predsednik Vučić je rekao da su studenti iz Esvatinija pokazali izuzetne rezultate tokom školovanja u Srbiji i najavio povećanje broja stipendija.
 
Predsednik Vučić je dodao da je takva politika u skladu sa posvećenošću naše zemlje svestranoj saradnji sa prijateljskim afričkim državama, sa kojima nas vezuje tradicionalno uzajamno razumevanje.
 
Ministarka Dladla je rekla da je impresionirana razvojem Srbije i da je naučila mnogo o merama koje je naša Vlada preduzimala kako bi npr. privukla strane investicije ili razvijala turizam, sa željom da budu primenjene i u Esvatiniju.
 
Predsednik je zamolio ministarku Dladla da kralju Msvatiju III prenese srdačne pozdrave, uputivši i poziv Njegovom Veličanstvu da poseti Srbiju, što bi bila izuzetna prilika za detaljnije dogovore o daljim pravcima razvoja naših odnosa i saradnje, kao i definisanje konkretnih projekata u oblastima od obostranog interesa.
 
 
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
29. jul 2022. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).