Састанак са министарком спољних послова Краљевине Есватини

29.07.2022. - 11:55

Састанак са министарком спољних послова Краљевине Есватини

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас министарку спољних послова Краљевине Есватини Тулисилу Дладла, са којом је разговарао пре свега о јачању политичког дијалога и снажењу економске сарадње.

Председник је пожелео добродошлицу министарки Дладла и додао да је ова билатерална посета уједно и историјска, јер је реч о првој посети једног министра спољних послова Краљевине Есватини Републици Србији.

„Ово је изузетно важан корак у јачању односа и сарадње између наше две пријатељске земље. Надамо се да ће се наставити позитиван тренд размене посета на високом и највишем нивоу“, истакао је председник Вучић и додао да Србија жели сарадњу са Есватинијем на свим нивоима.

Саговорници су оценили да постоје бројне области са великим потенцијалима за даљи развој односа, те да је у том циљу потребно шире ангажовање у смислу консолидације и јачања уговорно-правне регулативе, посебно у области трговине и пољопривреде, као и да су образовање, култура и спорт области у којима две земље могу додатно да ојачају односе. Председник Вучић је рекао да су студенти из Есватинија показали изузетне резултате током школовања у Србији и најавио повећање броја стипендија.

Председник Вучић је додао да је таква политика у складу са посвећеношћу наше земље свестраној сарадњи са пријатељским афричким државама, са којима нас везује традиционално узајамно разумевање.

Министарка Дладла је рекла да је импресионирана развојем Србије и да је научила много о мерама које је наша Влада предузимала како би нпр. привукла стране инвестиције или развијала туризам, са жељом да буду примењене и у Есватинију.

Председник је замолио министарку Дладла да краљу Мсватију III пренесе срдачне поздраве, упутивши и позив Његовом Величанству да посети Србију, што би била изузетна прилика за детаљније договоре о даљим правцима развоја наших односа и сарадње, као и дефинисање конкретних пројеката у областима од обостраног интереса.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,
29. јул 2022. године