surinam_velika.jpg

Saopštenja

20.07.2018. - 11:05

Sastanak sa ministarkom spoljnih poslova Republike Surinam

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministarku spoljnih poslova Republike Surinam Ildiz Polak-Beil i uručio joj pismo za predsednika Desirea Botersa, u kojem ga poziva u zvaničnu posetu našoj zemlji. Ministarka Polak-Beil prenela je pozdrave predsednika Botersa i rekla da očekuje da njegova zvanična poseta Srbiji bude realizovana do kraja godine.

Predsednik Vučić je zahvalio ministarki Polak-Beil na odluci Surinama da povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, istakavši da veoma cenimo njihovo poštovanje međunarodnog prava. „Nemešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja i samostalnost u donošenju odluka svedoči o nezavisnoj i principijelnoj politici Surinama“, istakao je predsednik Vučić.

Dvoje sagovornika su se saglasili o postojećim velikim mogućnostima za razvoj bilateralne saradnje, čemu će doprineti i do sada potpisani sporazumi. Uskoro se očekuje i potpisivanje Sporazuma o ekonomskoj saradnji, a potom formiranje međuvladine komisije, kako bi se razvila saradnja u oblasti poljoprivrede, pomogla industrijalizacija Surinama i uspostavila svaka druga vrsta saradnje, poput saradnje u oblasti sporta, najavili su predsednik Vučić i ministarka Polak-Beil.

Predsednik Vučić najavio je otvaranje ambasade Srbije u glavnom gradu Surinama, Paramaribu, kao i dodeljivanje stipendija za školovanje studenata iz Surinama u okviru programa „Svet u Srbiji“.

VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Beograd,

20. jul 2018. godine

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.