surinam_velika.jpg

Саопштења

20.07.2018. - 11:05

Састанак са министарком спољних послова Републике Суринам

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас министарку спољних послова Републике Суринам Илдиз Полак-Беил и уручио јој писмо за председника Десиреа Ботерса, у којем га позива у званичну посету нашој земљи. Министарка Полак-Беил пренела је поздраве председника Ботерса и рекла да очекује да његова званична посета Србији буде реализована до краја године.

Председник Вучић је захвалио министарки Полак-Беил на одлуци Суринама да повуче признање једнострано проглашене независности Косова, истакавши да веома ценимо њихово поштовање међународног права. „Немешање у унутрашње ствари других земаља и самосталност у доношењу одлука сведочи о независној и принципијелној политици Суринама“, истакао је председник Вучић.

Двоје саговорника су се сагласили о постојећим великим могућностима за развој билатералне сарадње, чему ће допринети и до сада потписани споразуми. Ускоро се очекује и потписивање Споразума о економској сарадњи, а потом формирање међувладине комисије, како би се развила сарадња у области пољопривреде, помогла индустријализација Суринама и успоставила свака друга врста сарадње, попут сарадње у области спорта, најавили су председник Вучић и министарка Полак-Беил.

Председник Вучић најавио је отварање амбасаде Србије у главном граду Суринама, Парамарибу, као и додељивање стипендија за школовање студената из Суринама у оквиру програма „Свет у Србији“.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,

20. јул 2018. године

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.