Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Danske

Saopštenja

28.09.2023. - 15:00

Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Danske

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra inostranih poslova Kraljevine Danske Larsa Lekea Rasmusena sa kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o bilateralnim odnosima i svim temama od obostranog interesa.   

Predsednik Vučić je, u razgovoru sa šefom danske diplomatije,  okarakterisao razvoj situacije na KiM kao najkomplikovaniji i najopasniji do sada, ističući da su događaji od 24. septembra, najjasniji pokazatelj namere Prištine da onemogući bilo kakav dogovor sa Beogradom i normalan život Srba na severu KiM.
 
Napominjući da je Srbija spremna da radi na nastavku dijaloga uz posredstvo EU, predsednik Vučić je podsetio da je Beograd sproveo sve svoje obaveze koje proističu iz Briselskog sporazuma. On je istakao da se krhki mir koji postoji na prostoru KiM čuva zahvaljujući odmerenosti srpskog naroda koji ulaže nadljudske napore da odoli svim pritiscima režima u Prištini.
 
Predsednik Vučić je posebno naglasio značaj daljeg međunarodnog prisustva na KiM i pozvao predstavnike međunarodne zajednice da preduzmu sve potrebne mere u cilju sprečavanja opasnih i neodgovornih poteza Prištine i zaštite srpskog stanovništva u pokrajini, kao i povlačenje pripadnika takozvane specijalne kosovske policije sa severa KiM.
 
Sagovornici su, takođe, razgovarali o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, a predsednik Vučić je naveo da naša zemlja ceni podršku Danske i predložio pokretanje saradnje u oblasti stručnog usavršavanja državnih službenika u okviru evropskih integracija.
 
Predsednik Vučić je sa ministrom Rasmusenom razmenio mišljenja o svim temama od obostranog interesa, među kojima i o intenziviranju ekonomske i saradnje u oblasti IT sektora, o životnoj sredini, biotehnologiji, kulturi i drugim.
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
28. septembar 2023. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).