Састанак са министром спољних послова Краљевине Данске

Саопштења

28.09.2023. - 15:00

Састанак са министром спољних послова Краљевине Данске

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас министра иностраних послова Краљевине Данске Ларса Лекеа Расмусена са којим је разговарао о ситуацији на Косову и Метохији, као и о билатералним односима и свим темама од обостраног интереса.   

Председник Вучић је, у разговору са шефом данске дипломатије,  окарактерисао развој ситуације на КиМ као најкомпликованији и најопаснији до сада, истичући да су догађаји од 24. септембра, најјаснији показатељ намере Приштине да онемогући било какав договор са Београдом и нормалан живот Срба на северу КиМ.
 
Напомињући да је Србија спремна да ради на наставку дијалога уз посредство ЕУ, председник Вучић је подсетио да је Београд спровео све своје обавезе које проистичу из Бриселског споразума. Он је истакао да се крхки мир који постоји на простору КиМ чува захваљујући одмерености српског народа који улаже надљудске напоре да одоли свим притисцима режима у Приштини.
 
Председник Вучић је посебно нагласио значај даљег међународног присуства на КиМ и позвао представнике међународне заједнице да предузму све потребне мере у циљу спречавања опасних и неодговорних потеза Приштине и заштите српског становништва у покрајини, као и повлачење припадника такозване специјалне косовске полиције са севера КиМ.
 
Саговорници су, такође, разговарали о чланству Србије у Европској унији, а председник Вучић је навео да наша земља цени подршку Данске и предложио покретање сарадње у области стручног усавршавања државних службеника у оквиру европских интеграција.
 
Председник Вучић је са министром Расмусеном разменио мишљења о свим темама од обостраног интереса, међу којима и о интензивирању економске и сарадње у области ИТ сектора, о животној средини, биотехнологији, култури и другим.
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
28. септембар 2023. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).