Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Španije

Saopštenja

13.04.2023. - 12:45

Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Španije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova Kraljevine Španije Hosea Manuela Albaresa, sa kojim je konstatovao da su bilateralni odnosi odlični, obeleženi iskrenim prijateljstvom i zasnovani na uzajamnom uvažavanju i razumevanju.

Sagovornici su izrazili iskrenu opredeljenost Srbije i Španije za poštovanje međunarodnog prava i međusobnu podršku kad je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu dveju država. 
 
U tom kontekstu, predsednik je izrazio zahvalnost Španiji na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i aktivnoj podršci koju pruža Srbiji u međunarodnim forumima. 
 
Ministar Albares je preneo pozdrave premijera Sančeza i čvrstu rešenost zvaničnog Madrida da ostane pri takvim svojim stavovima. 
 
Po pitanju situacije u regionu, predsednik Vučić je ponovio da su spoljnopolitičke aktivnosti Srbije snažno fokusirane na unapređenje regionalne saradnje i očuvanje mira i stabilnosti, naglasivši da samo takav region omogućava održiv razvoj Srbije. 
 
Predsednik Vučić je zahvalio Španiji na podršci evrointegracijama naše zemlje, a ministar Albares je istakao da je Srbiji mesto u EU i da će Španija nastaviti da podržava evropski put, posebno tokom predsedavanja Evropskoj uniji u drugoj polovini ove godine. 
 
Sagovornici su konstatovali da je ekonomska saradnja dveju zemalja sve bolja, iako i dalje ne prati odlične političke odnose, kao i da u ovom domenu nisu iskorišćeni svi potencijali. U tom smislu, predsednik Vučić i šef španske diplomatije su se saglasili da je potrebno intenzivirati kontakte između srpskih i španskih kompanija i privrednika. 
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE. 
 
Beograd,
13. april 2023. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).