Састанак са министром спољних послова Краљевине Шпаније

Саопштења

13.04.2023. - 12:45

Састанак са министром спољних послова Краљевине Шпаније

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас министра спољних послова Kраљевине Шпаније Хосеа Мануела Албареса, са којим је констатовао да су билатерални односи одлични, обележени искреним пријатељством и засновани на узајамном уважавању и разумевању.

Саговорници су изразили искрену опредељеност Србије и Шпаније за поштовање међународног права и међусобну подршку кад је реч о територијалном интегритету и суверенитету двеју држава. 
 
У том контексту, председник је изразио захвалност Шпанији на принципијелном ставу о непризнавању једнострано проглашене независности Kосова и активној подршци коју пружа Србији у међународним форумима. 
 
Министар Албарес је пренео поздраве премијера Санчеза и чврсту решеност званичног Мадрида да остане при таквим својим ставовима. 
 
По питању ситуације у региону, председник Вучић је поновио да су спољнополитичке активности Србије снажно фокусиране на унапређење регионалне сарадње и очување мира и стабилности, нагласивши да само такав регион омогућава одржив развој Србије. 
 
Председник Вучић је захвалио Шпанији на подршци евроинтеграцијама наше земље, а министар Албарес је истакао да је Србији место у ЕУ и да ће Шпанија наставити да подржава европски пут, посебно током председавања Европској унији у другој половини ове године. 
 
Саговорници су констатовали да је економска сарадња двеју земаља све боља, иако и даље не прати одличне политичке односе, као и да у овом домену нису искоришћени сви потенцијали. У том смислу, председник Вучић и шеф шпанске дипломатије су се сагласили да је потребно интензивирати контакте између српских и шпанских компанија и привредника. 
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ. 
 
Београд,
13. април 2023. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).