Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Republike Azerbejdžan

Saopštenja

07.11.2023. - 11:42

Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Republike Azerbejdžan

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova Republike Azerbejdžan Džejhuna Bajramova.

Predsednik Vučić i ministar Bajramov su sa zadovoljstvom konstatovali da su bilateralni odnosi na veoma visokom nivou, utemeljeni na tradicionalno prijateljskim vezama, međusobnom poverenju i privrženosti poštovanju osnovnih principa međunarodnog prava.
 
Predsednik Vučić je izrazio posebnu zahvalnost zbog nedvosmislenog stava Republike Azerbejdžan po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije.
 
Prenoseći pozdrave predsednika Alijeva, ministar Bajramov je izrazio poštovanje za nezavisnu spoljnu politiku naše zemlje, kao i za odlične rezultate srpske ekonomije.
 
Tokom susreta bilo je reči i o ekonomskoj saradnji dveju zemalja, kojoj bi svakako doprinelo i otvaranje redovne avionske linije između Beograda i Bakua.
 
Predsednik Vučić i ministar Bajramov razgovarali su i o energetskoj situaciji. Tim povodom, predsednik Vučić je ukazao na to da Srbija izgradnjom gasne interkonekcije sa Bugarskom postaje deo Južnog gasnog koridora i da će joj ugovor o kupovini gasa iz Azerbejdžana pomoći da osigura energetsku bezbednost.
 
Predsednik Vučić je izrazio nadu da će predsednik Alijev posetiti Srbiju povodom završetka radova na gasnom interkonektoru Srbija-Bugarska. Tom prilikom bio bi održan i sastanak Saveta za strateško partnerstvo Srbije i Azerbejdžana, što bi pružilo nove mogućnosti za ostvarivanje ključnih zajedničkih interesa dveju zemalja.
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
07. novembar 2023.

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).