Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Republike Grčke

14.11.2019. - 14:09

Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Republike Grčke

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Republike Grčke Nikosom Dendijasom.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija pridaje izuzetan značaj odnosima sa Grčkom, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dvaju naroda.

„Visoko cenimo dosledan i principijelan stav Grčke o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Zahvalni smo Grčkoj na interesu koji pokazuje za dijalog Beograda i Prištine, kao i za podršku implementaciji Briselskog sporazuma“, rekao je predsednik Vučić izrazivši nadu da će Grčka, kao i do sada, podržavati pozicije Srbije u  međunarodnim organizacijama, uz poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava i Povelje UN.

„Punopravno članstvo u EU je u samom vrhu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. Uvereni smo da što skorija integracija svih zemalja Jugostočne Evrope u EU predstavlja jedinu realnu garanciju za trajnu i održivu stabilizaciju celog regiona“, rekao je predsednik Vučić i dodao da visoko ceni principijelnu poziciju Grčke po ovom pitanju i njeno aktivno angažovanje na ubrzanju procesa evrointegracija Srbije, kao i ostalih zemalja iz regiona.

Predsednik Vučić je istakao da poseta ministra Dendijasa ima poseban značaj kao priprema za treći sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, koji će biti održan u decembru ove godine u Atini. „Očekujemo da na predstojećem sastanku bude potpisana Deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva čime bi bio formalizovan najviši nivo saradnje između Republike Srbije i Republike Grčke“, naglasio je predsednik Vučić istakavši da je Srbija izuzetno zainteresovana za unapređenje privredne saradnje sa Grčkom, posebno u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture.

Predsednik Vučić je sa zadovoljstvom prihvatio poziv predsednika Prokopisa Pavlopulosa da poseti Grčku 10. decembra ove godine.

VIDEO I FOTO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Beograd,

14. novembar 2019. godine

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).