Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Italije

Saopštenja

22.06.2022. - 18:25

Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Republike Italije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Luiđijem di Majom, sa kojim je razgovarao o daljem razvoju bilateralne saradnje, evrointegracijama Srbije, geopolitičkim prilikama i regionalnim odnosima.

„Italija je među vodećim stranim investitorima u Srbiji, ubedljivo prvi strani partner prema vrednosti investicija u našoj zemlji, a na drugom mestu prema broju realizovanih projekata. I pored toga nastavljamo da stvaramo još stimulativnije poslovno okruženje, kako bismo privukli nove strane ulagače“, istakao je predsednik Vučić napominjući da je veoma važno to što je Italija naš region stavila visoko na listu spoljnopolitičkih prioriteta.
 
Predsednik Vučić je zahvalio Italiji na otvorenoj i kontinuiranoj podršci evropskim integracijama Srbije, te istkao da ceni ličnu podršku šefa italijanske diplomatije Di Maja naporima Srbije na svom evropskom putu.
 
Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Italije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Govoreći o regionalnim prilikama, predsednik Vučić je poručio da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom, kao jedinim načinom za postizanje obostrano prihvatljivog dogovora dodajući da su mir, stabilnost i saradnja od najveće važnosti za budućnost Zapadnog Balkana
Po pitanju sukoba u Ukrajini, predsednik Vučić je još jednom podvukao da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake zemlje, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija, te da je spremna da pomogne Ukrajini, u skladu svojih mogućnosti.
 
Italijanski šef diplomatije Luiđi di Majo tokom sastanka je rekao da ta zemlja prepoznaje sve što je Srbija uradila na putu ka Evropskoj Uniji, posebno kada je reč o ustavnim i drugim reformama, koje su omogućile otvaranje klastera 4.
 
„Italija je snažan zagovornik približavanja Zapadnog Balkana evropskoj porodici i mi ulažemo velike napore kako bismo našim partnerima iz EU objasnili situaciju u regionu i potrebu za proširenjem. Evropska Unija mora da pruži veću ekonomsku podršku regionu“ rekao je Di Majo.
 
 
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,

22. jun 2022. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).