Састанак са министром спољних послова Италије

Саопштења

22.06.2022. - 18:25

Састанак са министром спољних послова Републике Италије

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са министром спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Луиђијем ди Мајом, са којим је разговарао о даљем развоју билатералне сарадње, евроинтеграцијама Србије, геополитичким приликама и регионалним односима.

„Италија је међу водећим страним инвеститорима у Србији, убедљиво први страни партнер према вредности инвестиција у нашој земљи, а на другом месту према броју реализованих пројеката. И поред тога настављамо да стварамо још стимулативније пословно окружење, кaко бисмо привукли нове стране улагаче“, истакао је председник Вучић напомињући да је веома важно то што је Италија наш регион ставила високо на листу спољнополитичких приоритета.
 
Председник Вучић је захвалио Италији на отвореној и континуираној подршци европским интеграцијама Србије, те исткао да цени личну подршку шефа италијанске дипломатије Ди Маја напорима Србије на свом европском путу.
 
Састанак са министром спољних послова Италије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Говорећи о регионалним приликама, председник Вучић је поручио да Београд остаје у потпуности посвећен дијалогу са Приштином, као јединим начином за постизање обострано прихватљивог договора додајући да су мир, стабилност и сарадња од највеће важности за будућност Западног Балкана
По питању сукоба у Украјини, председник Вучић је још једном подвукао да је Србија привржена поштовању начела територијалног интегритета и суверенитета сваке земље, као једног од основних принципа међународног права садржаног у Повељи Уједињених нација, те да је спремна да помогне Украјини, у складу својих могућности.
 
Италијански шеф дипломатије Луиђи ди Мајо током састанка је рекао да та земља препознаје све што је Србија урадила на путу ка Европској Унији, посебно када је реч о уставним и другим реформама, које су омогућиле отварање кластера 4.
 
„Италија је снажан заговорник приближавања Западног Балкана европској породици и ми улажемо велике напоре како бисмо нашим партнерима из ЕУ објаснили ситуацију у региону и потребу за проширењем. Европска Унија мора да пружи већу економску подршку региону“ рекао је Ди Мајо.
 
 
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,

22. јун 2022. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).