Saopštenja

20.07.2020. - 19:24

Sastanak sa najvišim diplomatskim predstavnicima zemalja Kvinte

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa najvišim diplomatskim predstavnicima zemalja Kvinte (Republike Italije, Savezne Republike Nemačke, Republike Francuske, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva) i šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, sa kojima je razmenio mišljenje o aktuelnim temama, poput obnovljenog dijaloga između Beograda i Prištine, evropskog puta naše zemlje i tekućih konsultacija o budućoj srpskoj Vladi, koje predsednik Vučić vodi sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka.

Povodom sastanaka, koji su prošle nedelje održani u Briselu, predsednik Vučić je rekao da su, uz posredovanje EU, pokrenuta važna pitanja o nestalim i interno raseljenim licima, kao i pitanje ekonomske saradnje. On je iskazao zadovoljstvo snažnom podrškom za nastavak dijaloga i izrazio zahvalnost liderima Francuske i Nemačke što su, učešćem na video konferenciji 10. jula, dali snažnu podršku dijalogu, kao i administraciji SAD, koja je uticala na stvaranje povoljne klime za obnavljanje dijaloga. Predsednik Vučić je, međutim, naglasio da razgovori nisu bili laki, jer u ovom trenutku između Beograda i Prištine postoje razlike u pristupu. 
 
Predsednik Vučić je sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije EU razmenio mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji i istakao važnost imenovanja Vlade sa jasnom proevropskom orijentacijom, a posebno unapređenja vladavine prava u narednom periodu.
 
Predsednik Vučić je, takođe, rekao da potpuno razume što je Nemačkoj, koja predsedava EU u veoma teškom periodu, u fokusu pitanje pandemije i suzbijanje njenih posledica, ali da se nada da će i proširenje EU ostati na agendi. On je zahvalio Evropskoj uniji na finansijskoj podršci za borbu protiv pandemije, kao i na spremnosti da pomogne otklanjanje njenih ekonomskih posledica. Istu zahvalnost na podršci je izrazio i zemljama Kvinte, koje nisu članice EU – SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu. Predsednik Vučić je izrazio svoju punu posvećenost i pažnju nastavku borbe protiv KOVID-19.
 
 
Ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU iskazali su snažnu podršku obnovi dijaloga i izrazili optimizam da će on dati jasne rezultate za građane u regionu. Ambasadori i šef Delegacije EU izrazili su zabrinutost zbog ponovnog porasta obolelih od virusa KOVID-19 i iskazali spremnost da i dalje pomažu Srbiji u rešavanju budućih potreba. Ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU istakli su da su poštovanje vladavine prava, posebno slobode okupljanja i slobode medija, od suštinskog značaja za put Srbije ka EU. Ambasadori i šef Delegacije EU pozdravili su nameru predsednika da formira novu i inkluzivnu Vladu sa jasnim mandatom u pogledu težnji Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.
 
Predsednik Vučić je istakao da je  Srbija zainteresovana za intenziviranje političkog  dijaloga i ekonomske, kao i druge saradnje sa zemljama Kvinte.
 
Beograd,
20. jul 2020. godine

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.