20.07.2020. - 19:24

Састанак са највишим дипломатским представницима земаља Квинте

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са највишим дипломатским представницима земаља Квинте (Републике Италије, Савезне Републике Немачке, Републике Француске, САД и Уједињеног Краљевства) и шефом Делегације Европске уније у Србији, са којима је разменио мишљење о актуелним темама, попут обновљеног дијалога између Београда и Приштине, европског пута наше земље и текућих консултација о будућој српској Влади, које председник Вучић води са представницима парламентарних политичких странака.

Поводом састанака, који су прошле недеље одржани у Бриселу, председник Вучић је рекао да су, уз посредовање ЕУ, покренута важна питања о несталим и интерно расељеним лицима, као и питање економске сарадње. Он је исказао задовољство снажном подршком за наставак дијалога и изразио захвалност лидерима Француске и Немачке што су, учешћем на видео конференцији 10. јула, дали снажну подршку дијалогу, као и администрацији САД, која је утицала на стварање повољне климе за обнављање дијалога. Председник Вучић је, међутим, нагласио да разговори нису били лаки, јер у овом тренутку између Београда и Приштине постоје разлике у приступу.

Председник Вучић је са амбасадорима земаља Квинте и шефом Делегације ЕУ разменио мишљења о актуелној политичкој ситуацији у Србији и истакао важност именовања Владе са јасном проевропском оријентацијом, а посебно унапређења владавине права у наредном периоду.

Председник Вучић је, такође, рекао да потпуно разуме што је Немачкој, која председава ЕУ у веома тешком периоду, у фокусу питање пандемије и сузбијање њених последица, али да се нада да ће и проширење ЕУ остати на агенди. Он је захвалио Европској унији на финансијској подршци за борбу против пандемије, као и на спремности да помогне отклањање њених економских последица. Исту захвалност на подршци је изразио и земљама Квинте, које нису чланице ЕУ – САД и Уједињеном Краљевству. Председник Вучић је изразио своју пуну посвећеност и пажњу наставку борбе против КОВИД-19.

Амбасадори Квинте и шеф Делегације ЕУ исказали су снажну подршку обнови дијалога и изразили оптимизам да ће он дати јасне резултате за грађане у региону. Амбасадори и шеф Делегације ЕУ изразили су забринутост због поновног пораста оболелих од вируса КОВИД-19 и исказали спремност да и даље помажу Србији у решавању будућих потреба. Амбасадори Квинте и шеф Делегације ЕУ истакли су да су поштовање владавине права, посебно слободе окупљања и слободе медија, од суштинског значаја за пут Србије ка ЕУ. Амбасадори и шеф Делегације ЕУ поздравили су намеру председника да формира нову и инклузивну Владу са јасним мандатом у погледу тежњи Србије ка чланству у Европској унији.

Председник Вучић је истакао да је  Србија заинтересована за интензивирање политичког  дијалога и економске, као и друге сарадње са земљама Квинте.

Београд,
20. јул 2020. године