Sastanak sa poslanicima nemačkog Bundestaga

Saopštenja

02.04.2019. - 16:20

Sastanak sa poslanicima nemačkog Bundestaga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa poslanicima nemačkog Bundestaga Peterom Bajerom i Kristijanom Šmitom sa kojima je razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i problemima u dijalogu sa Prištinom.

Predsednik Vučić je rekao da je Srbija pouzdan i odgovoran partner, naglasivši da odnose sa Nemačkom karakteriše razvijena saradnja na svim poljima. On je konstatovao da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, kao i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu. „U Srbiji posluje oko 400 kompanija sa nemačkim kapitalom, koje zapošljavaju oko 60.000 radnika“, naveo je predsednik Vučić. 
 
Govoreći o problemima u dijalogu sa Prištinom, predsednik Vučić je istakao da je Srbija potpuno posvećena dijalogu u cilju postizanja kompromisnog rešenja, ali je Priština blokirala dijalog uvođenjem taksi na robu iz Srbije. 
 
„Priština nije ispunila jedini uslov iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje ZSO. Uveli su anticivilizacijske takse na robu iz Srbije i BiH i usvojili platformu koja u potpunosti onemogućava nastavak dijaloga“, zaključio je predsednik Vučić i naglasio da očekuje da Nemačka, Evropska unija i šira međunarodna zajednica ozbiljno shvate ovakve poteze i na njih adekvatno reaguju. 
 
Tokom susreta sa poslanicima nemačkog Bundestaga, predsednik Vučić je naglasio da je strateško opredeljenje Srbije punopravno članstvo u EU i istakao da veoma ceni kontinuiranu podršku Nemačke u procesu evrointegracija. 
 
Predstavnici Bundestaga su naveli da se Nemačka zalaže za pronalaženje načina za intenziviranje dijaloga, očuvanje mira i stabilnosti, ekonomski prosperitet, kao i za to da nema promene granica.
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
2. april 2019. godine

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.