02.04.2019

Састанак са посланицима немачког Бундестага

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са посланицима немачког Бундестага Петером Бајером и Кристијаном Шмитом са којима је разговарао о билатералним односима, економској сарадњи и проблемима у дијалогу са Приштином.

Председник Вучић је рекао да је Србија поуздан и одговоран партнер, нагласивши да односе са Немачком карактерише развијена сарадња на свим пољима. Он је констатовао да је Немачка један од најзначајнијих економских партнера Србије, као и један од највећих инвеститора у српску привреду. „У Србији послује око 400 компанија са немачким капиталом, које запошљавају око 60.000 радника“, навео је председник Вучић.

Говорећи о проблемима у дијалогу са Приштином, председник Вучић је истакао да је Србија потпуно посвећена дијалогу у циљу постизања компромисног решења, али је Приштина блокирала дијалог увођењем такси на робу из Србије.

„Приштина није испунила једини услов из Бриселског споразума, а то је формирање ЗСО. Увели су антицивилизацијске таксе на робу из Србије и БиХ и усвојили платформу која у потпуности онемогућава наставак дијалога“, закључио је председник Вучић и нагласио да очекује да Немачка, Европска унија и шира међународна заједница озбиљно схвате овакве потезе и на њих адекватно реагују.

Током сусрета са посланицима немачког Бундестага, председник Вучић је нагласио да је стратешко опредељење Србије пуноправно чланство у ЕУ и истакао да веома цени континуирану подршку Немачке у процесу евроинтеграција.

Представници Бундестага су навели да се Немачка залаже за проналажење начина за интензивирање дијалога, очување мира и стабилности, економски просперитет, као и за то да нема промене граница.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,

2. април 2019. године