Састанак са посланицима немачког Бундестага

Саопштења

02.04.2019. - 16:20

Састанак са посланицима немачког Бундестага

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са посланицима немачког Бундестага Петером Бајером и Кристијаном Шмитом са којима је разговарао о билатералним односима, економској сарадњи и проблемима у дијалогу са Приштином.

Председник Вучић је рекао да је Србија поуздан и одговоран партнер, нагласивши да односе са Немачком карактерише развијена сарадња на свим пољима. Он је констатовао да је Немачка један од најзначајнијих економских партнера Србије, као и један од највећих инвеститора у српску привреду. „У Србији послује око 400 компанија са немачким капиталом, које запошљавају око 60.000 радника“, навео је председник Вучић. 
 
Говорећи о проблемима у дијалогу са Приштином, председник Вучић је истакао да је Србија потпуно посвећена дијалогу у циљу постизања компромисног решења, али је Приштина блокирала дијалог увођењем такси на робу из Србије. 
 
„Приштина није испунила једини услов из Бриселског споразума, а то је формирање ЗСО. Увели су антицивилизацијске таксе на робу из Србије и БиХ и усвојили платформу која у потпуности онемогућава наставак дијалога“, закључио је председник Вучић и нагласио да очекује да Немачка, Европска унија и шира међународна заједница озбиљно схвате овакве потезе и на њих адекватно реагују. 
 
Током сусрета са посланицима немачког Бундестага, председник Вучић је нагласио да је стратешко опредељење Србије пуноправно чланство у ЕУ и истакао да веома цени континуирану подршку Немачке у процесу евроинтеграција. 
 
Представници Бундестага су навели да се Немачка залаже за проналажење начина за интензивирање дијалога, очување мира и стабилности, економски просперитет, као и за то да нема промене граница.
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
2. април 2019. године

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.