Sastanak sa potpredsednikom Republike Ekvatorijalne Gvineje

09.06.2022. - 13:05

Sastanak sa potpredsednikom Republike Ekvatorijalne Gvineje

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednikom Republike Ekvatorijalne Gvineje Teodorom Obijangom Ngemom Mangeom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, posebno u oblasti poljoprivrede, aktuelnoj energetskoj krizi, kao i o gorućim geopolitičkim pitanjima.

Predsednik Vučić je zahvalio na doslednoj podršci Ekvatorijalne Gvineje očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta  Srbije, uprkos pritiscima koje ta zemlja trpi.

Predsednik Vučić je naveo da je, posebno danas, zarad mira i prosperiteta u celom svetu, neophodno puno poštovanje međunarodnog prava, čijih se principa Srbija čvrsto drži.

Predsednik Vučić je posebno istakao da će Srbija nastojati da pomogne prijateljima u prevazilaženju krize sa hranom i drugim osnovnim životnim namirnicama, ali i prenošenju znanja i tehnologija iz Srbije u tu zemlju.

„Saglasili smo se da postoje neiskorišćeni potencijali u oblasti poljoprivrede, građevine i energetike, kao i veliko interesovanje kompanija iz naše zemlje da učestvuju u daljem razvoju infrastrukture u Ekvatorijalnoj Gvineji. Cilj nam je da nastavimo saradnju i u oblasti IT sektora, kulture, sporta, ali i obrazovanja“, poručio je predsednik Vučić dodajući da će biti nastavljeni razgovori i o međusobnom otvaranju diplomatskih predstavništva u Srbiji i Ekvatorijalnoj Gvineji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je poziv predsedniku te zemlje Teodoru Obijangu Ngemi Mbasogu da u skorije vreme poseti Srbiju.

Potpredsednik Mange preneo je pozdrave predsednika Mbasogua i poručio da je Srbija krucijalan partner Ekvatorijalne Gvineje, zbog čega je veoma bitno jačati saradnju dve zemlje u oblastima ključnim za razvoj.

Potpredsednik Mange je zahvalio predsedniku Vučiću na naporima koje ulaže kako bi se smanjile posledice, koje ta zemlja trpi zbog sukoba u Ukrajini i istakao da ta zemlja neće zaboraviti donaciju vakcina protiv virusa korona, zahvaljujući kojoj su spaseni mnogi životi u toj zemlji.

Na sastanku je, takođe, dogovoreno da se poveća broj stipendija za studente iz Ekvatorijalne Gvineje koji žele da se školuju u Srbiji.

VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Beograd,

09. jun 2022. godine

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).